hír épületek cikk egészségügyi korszerűsítés Fül-Orr-Gégészeti Klinika Szeged SZTE

A szegedi Fül-Orr-Gégészeti Klinika a régió legmodernebb intézményévé lép elő 2020-ra


Java | 2018.04.11
Már most is az európai régió egyik vezető intézménye a szegedi klinika, de tevékenységét hátráltatják többek között a korszerű orvostechnika hiányosságai és az épület elavultsága is. Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg az SZTE klinikája, s válik majd a régió legmodernebb intézményévé.

A Szegedi Tudományegyetemnek ez az épülete eredetileg raktárként funkcionált, majd a gyermekklinika elkülönítő részlegeként szolgált, 1964-ben pedig a Fül-Orr-Gége Klinika kezdte meg tevékenységét. Az orvostudomány azóta hatalmas fejlődésen esett át, de a helyi körülmények maradtak. Az elmúlt időszakban ugyan történtek kisebb felújítások alapítványi támogatással, de sem a kapacitás, sem a struktúra nem változott lényegesen. 2017-ben a klinikán már 75 000 járó- és közel 4 000 fekvőbeteget láttak el, és a helyzet tarthatatlanná vált.

A megvalósuló projekt a részletes kiviteli terv elkészítésének fázisában van. A megújulás során a jelenlegi mellé egy ugyanakkora alapterületű épületszárny épül, így duplájára nő a klinika alapterülete. Az új szárnyban korszerű, jól felszerelt, tágas műtőket alakítanak ki, amelyekben lehetővé válik a speciális műtéti eszközök biztonságos elhelyezése. Az ambulancián nyugat-európai színvonalú, kényelmes, a betegek intimitását biztosító rendszert hoznak létre. Két-három ágyas, saját vizesblokkal rendelkező kórtermeket alakítanak ki, így szeparálni tudják a betegeket, és csökken a fertőzésveszélyt. Jelenleg mindössze egyetlen öltöző áll a klinikán dolgozó 10-12 orvos rendelkezésére, a megfelelő minőségű szociális terek, orvosi szobák kialakításával ez is változni fog. A korszerűsítés befejezése után nyugat-európai körülmények között dolgozhat majd a klinika közel száz dolgozója.

"Kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezünk, nemzetközi kurzusokat tartunk – tudtuk meg a SZTE Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatójától, Rovó Lászlótól – A közelmúltban amerikai vezető gégészeti intézményekből fogadtunk vendégeket, akik az itt folyó munkát tanulmányozták. Vannak közös kutatási projektjeink. A felújítással lehetővé válik, hogy mindez az együttműködés még tovább fejlődjön és ezek eredményeit felhasználva betegeink a legkorszerűbb szintű ellátást kapják. Ez nem csak Szegednek, de az egész régiónak komoly előrelépést jelent."

Hozzátette: várhatóan idén ősszel kezdődnek meg a munkálatok, a felújítást 2020-ban fejezik be az SZTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján.

Forrás: Délmagyar.hu

A tervek Priskin Zoltántól származnak, itt hozzáférhető dokumentáció alapján 2013-ból, amikor közbeszerzést írtak ki a tervezésre, amivel kapcsolatban a helyi építészkamara tiltakozott. – a szerk.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások