Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A Magyar Műszaki Múzeum és a Közlekedési Múzeum külön élete
3,4 milliárdos kastély- és műemlékfejlesztési program indul a világörökségi Tokaj Hegyalján
Amszterdami daruba álmodott luxus apartman
Az ABB új innovációs és oktatási kampuszt épít Ausztriában
Idén először hazai hidak versenye! Te is szavazhatsz április 30-ig!
A béke tornya épül a szlovén Kopernél
Megnyílt a Ludovika Campus a test és lélek épülésére
Anthony Gall új butikhotelje, a Hotel Clark
A sárga-tenger-parti szinteltolásos lakótorony hatalmas kapujával elképesztő látványt nyújt
Gran Cancun nevű óceántisztító ökosziget mentheti meg a Karib-tenger ökoszisztémáját
2021-re megújul a Veszprémi Petőfi Színház és környezete
Máriaremetén 5,5 milliárd forintos uszodakomplexum fejlesztése kezdődik
Címkék: egészségügyi korszerűsítés, SZTE, Fül-Orr-Gégészeti Klinika, Szeged


A szegedi Fül-Orr-Gégészeti Klinika a régió legmodernebb intézményévé lép elő 2020-ra
Java 2018. április 11.      
Már most is az európai régió egyik vezető intézménye a szegedi klinika, de tevékenységét hátráltatják többek között a korszerű orvostechnika hiányosságai és az épület elavultsága is. Több mint 1 milliárd forint kormányzati támogatásból újul meg az SZTE klinikája, s válik majd a régió legmodernebb intézményévé.

A Szegedi Tudományegyetemnek ez az épülete eredetileg raktárként funkcionált, majd a gyermekklinika elkülönítő részlegeként szolgált, 1964-ben pedig a Fül-Orr-Gége Klinika kezdte meg tevékenységét. Az orvostudomány azóta hatalmas fejlődésen esett át, de a helyi körülmények maradtak. Az elmúlt időszakban ugyan történtek kisebb felújítások alapítványi támogatással, de sem a kapacitás, sem a struktúra nem változott lényegesen. 2017-ben a klinikán már 75 000 járó- és közel 4 000 fekvőbeteget láttak el, és a helyzet tarthatatlanná vált.

A megvalósuló projekt a részletes kiviteli terv elkészítésének fázisában van. A megújulás során a jelenlegi mellé egy ugyanakkora alapterületű épületszárny épül, így duplájára nő a klinika alapterülete. Az új szárnyban korszerű, jól felszerelt, tágas műtőket alakítanak ki, amelyekben lehetővé válik a speciális műtéti eszközök biztonságos elhelyezése. Az ambulancián nyugat-európai színvonalú, kényelmes, a betegek intimitását biztosító rendszert hoznak létre. Két-három ágyas, saját vizesblokkal rendelkező kórtermeket alakítanak ki, így szeparálni tudják a betegeket, és csökken a fertőzésveszélyt. Jelenleg mindössze egyetlen öltöző áll a klinikán dolgozó 10-12 orvos rendelkezésére, a megfelelő minőségű szociális terek, orvosi szobák kialakításával ez is változni fog. A korszerűsítés befejezése után nyugat-európai körülmények között dolgozhat majd a klinika közel száz dolgozója.

"Kiváló nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezünk, nemzetközi kurzusokat tartunk – tudtuk meg a SZTE Általános Orvostudományi Kar Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatójától, Rovó Lászlótól – A közelmúltban amerikai vezető gégészeti intézményekből fogadtunk vendégeket, akik az itt folyó munkát tanulmányozták. Vannak közös kutatási projektjeink. A felújítással lehetővé válik, hogy mindez az együttműködés még tovább fejlődjön és ezek eredményeit felhasználva betegeink a legkorszerűbb szintű ellátást kapják. Ez nem csak Szegednek, de az egész régiónak komoly előrelépést jelent."

Hozzátette: várhatóan idén ősszel kezdődnek meg a munkálatok, a felújítást 2020-ban fejezik be az SZTE Fül-Orr-Gégészeti Klinikáján.

Forrás: Délmagyar.hu

A tervek Priskin Zoltántól származnak, itt hozzáférhető dokumentáció alapján 2013-ból, amikor közbeszerzést írtak ki a tervezésre, amivel kapcsolatban a helyi építészkamara tiltakozott. – a szerk.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©