hír Hegyalja kastély- és műemlékvédelmi program pincészet Széchenyi 2020 Tokaj

3,4 milliárdos kastély- és műemlékfejlesztési program indul a világörökségi Tokaj Hegyalján


Java | 2018.04.18
Az uniós Széchenyi 2020 program keretén belül a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel együtt nyerte el a fejlesztési támogatást. Többek között a patinás Tokaj belvárosa épületeinek 19 homlokzatfelújításával visszaidézi majd az eredeti egységes építészetet, de visszakapja egykori szépségét a belvárosi sétány is.

A gigantikus fejlesztés során a tállyai Mailloth-kastély is belsőépítészeti átalakításon esik át, valamint rendezik a kastélykertet is. A településen megújul az evangélikus templom. A Rákóczi-család tolcsvai kastélya is újjá születik. Bodrogkeresztúron pedig restaurálják a katolikus templomot és a csodarabbi házát is. Mádon szintén megújul a belváros arculata, a községben található Borsay-kastély kertjét pedig igazi interaktív közösségi térré alakítják, valamint kiállítást adnak át a Sichermann-házban.

A híres-neves Tokaji Aszú közkedvelt szerte a világon, ezért hangsúlyosan őrzi a program a helyi borászati védett épített örökségét, de további turisztikai funkcióbővítés is várható, többek között a tolcsvai Rákóczi-pince, a tarcali Rákóczi-szüretelőház és a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesor környezetének helyreállítása.

A kft. konzorciumi partnereiként önkormányzatok, valamint borászati és egyházi szervezetek vesznek részt a programban.

A beruházásoktól azt várják, hogy néhány éven belül közel nyolcvanezerrel nő a látogatók éves száma ezen a világörökségi helyszíneken.

Forrás: MTI
http://www.mad.info.hu/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások