d.adel | 2018.06.20
Az új fogadóépület, a keskenyszájú orrszarvú bemutatóházának és a zsiráfház területének jelképes átadásával elkezdődött a győri Xantus János Állatkert fejlesztése, ami a Modern városok program keretében több mint kétmilliárd forintból valósul meg.

Andréka György igazgató a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 51 éves állatkertben tavaly olyan fejlesztéseket valósítottak meg, amelyekkel megalapozták a 2020-ig tartó nagyberuházás alapjait. Az új fogadóépület és az orrszarvú bemutatóházának építése, valamint a zsiráfház felújítása a büdzséből mintegy négyszázmillió forintot tesz ki.

Az igazgató beszélt arról is, hogy a fogadóépület, az orrszarvú és zsiráf bemutatóháza jövő év tavaszára készül el.  Az afrikai stílusú új fogadóépületben három helyiséget alakítanak ki, amelyekben a pénztárak mellett ajándékbolt is helyet kap. A zsiráfházat kibővítik, amire a háromhektáros területnövekedés miatt lesz lehetőség.

Az orrszarvú bemutatóházában, amely a zsiráfház mellett kap helyet, az elképzelések szerint öt – két bika és három tehén – keskenyszájú orrszarvút helyeznek el. Az első példány 2019-ben érkezik, a több orrszarvú a következő öt-hat évben. Az orrszarvúak számára olyan környezetet alakítanak ki, amelyben minimum 22-23 °C lesz a hőmérséklet, mert ez a legideálisabb az Egyenlítő környékén élő, a kihalás szélén álló faj számára.

Borkai Zsolt polgármester azt mondta, hogy a fejlesztéssel emelkedik a színvonal, és várhatóan növekedni fog a látógatószám is. Jelenleg évente mintegy 150 ezren keresik fel a győri intézményt. A Modern Városok Program keretében az állatkertben 2020-ig a tervek szerint majomház és -kifutó, Közép-Ázsia-bemutató, fóka- és pingvinbemutató, elefántház, valamint állategészségügyi központ is létesül.

(MTI)

A győri Xantus János Állatkert honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások