hír cikk Kalifornia Santa Monica sótalanítás vízhiány

A napelemes sótalanító rendszer megoldást kínál a fenyegető ivóvízhiányra


Java | 2018.07.18
Az égető vízhiányra kínál megoldást a "Pipe" névre keresztelt, vízen úszó napelemes sótalanító, amelynek egyetlen példánya évente akár egy város lakosságának vízigényét el tudja látni, azaz 45 milliárd liter ivóvizet állít elő közvetlenül a sós tengervízből.

Pánikhangulatot teremt a Föld édesvízkészletének rohamos csökkenése. A drámai helyzet az emberiség felelőtlen, környezetromboló tevékenységének köszönhető, amely közvetett módon a klímaváltozáshoz is hozzájárul.

Kalifornia állam már évek óta küzd az elsivatagodással és az egyre súlyosabb vízhiánnyal. A „Pipe” vízdesztilláló rendszer a 2016-os Land Art Generator Initiative (LAGI) nemzetközi verseny egyik döntős tervpályázataként mutatkozott be, és kézenfekvő megoldást kínál a problémára. A nyílt vízen úszó cső tetejére telepített napelemek hatékonyan biztosítják a szivattyúk áramellátását és az elektromágneses sótalanító működését. A „Pipe” sótalanító berendezés a terv szerint először a dél-kaliforniai Santa Monica városát látná el ivóvízzel oly módon, hogy a megtisztított, sótalanított tengervizet a város meglévő vízcsőhálózatán keresztül juttatnák el a lakossághoz. A sótalanítás után visszamaradt, 12% sótartalmú tengervizet pedig gyógyfürdőkben hasznosítják, mielőtt visszajuttatnák a tengervízbe.

Várjuk a „Pipe” víztisztító rendszer gyakorlati megvalósítást, elterjedését szerte a világon, amely megoldást nyújthat a növekedő ivóvízhiányra.

Forrás: Impressmagazin.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások