fati | 2011.08.14
Az irodaháznak helyet adó Cupertino városa új részleteket hozott nyilvánosságra az Apple új, most már biztosan a Foster + Partners által tervezett campusáról

A város először is egyértelműen megerősítette, hogy az új irodaházat valóban a Foster + Partners tervezi, az Arup észak-amerikai leányvállalatával és a Kier & Wright helyi szerkezettervező irodával együttműködésben.

Az iroda-, kutató- és fejlesztési komplexumban 260.000 m2-en mintegy 13.000 alkalmazott dolgozik majd. Az épületben ezer ülőhelyes auditórium, saját fitneszközpont, 28.000 m2-en kutatóterület és parkolók kapnak helyet, és az épület fenntartásához szükséges áramot egy saját, központi erőművel fejlesztik majd.

Steve Jobs büszke nyilatkozata szerint az épület "csodálatos lesz, mintha egy űrhajó landolt volna a földön. Gyűrű alakú lesz, a közepén gyönyörű udvarral. Az egész épület mindenhol íves - ez nem éppen a legolcsóbb építkezési mód, nem beszélve arról, hogy egyetlen síküveg sem lesz az épületben. Az üvegeket speciális technológiával kizárólag ehhez az épülethez gyártatjuk le - ezek lesznek a legnagyobb íves üvegtáblák a világon. Tényleg elképesztő lesz."

Az épület íves formája a biztonság és a belső közlekedés javítását szolgálja. A város által most bemutatott tervek azt sugallják, hogy a kivitelezés hamarosan elkezdődhet. Az átadás tervezett időpontja 2015.

forrás:Foster + Partners, ARUP, Kier + Wright, Apple

A most nyilvánosságra hozott tervlapokat itt is megnézhetjük: http://www.archdaily.com/160044/more-about-foster-partners-new-apple-campus-in-cupertino/intro-13/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások