sebesp | 2018.08.29
Sikert sikerre halmozott, sorra nyerte el a legjobb munkákat, városházát, luxushotelt, tőzsdepalotát, mígnem egy idő után nem kapott több megbízást, élete hátra levő részét külföldön, önkéntes száműzetésben tengette.

Cuthbert Brodrick 1821-ben született az angliai Kingston upon Hull városában. Helyben elvégzett tanulmányai után szülővárosában gyakornokoskodott, majd Franciaországban bővítette ismereteit, végül hazatérve rögtön nagy feltűnést keltett.

1852-ben, mindössze 29 évesen Brodrick megnyerte a Leeds városháza tervezésére kiírt pályázatot. Az ifjú építésznövendék teljesen ismeretlen volt korábban. Brodrick anyja nem is akarta, hogy a fiú Leedsbe tervezzen, de nem engedelmeskedett neki, és megnyerte a versenyt. A városházát 1858 szeptemberében nyitotta meg Viktória királynő. Brodrick Leedsben rendezte be új irodáját, és megkapta a "Town Hall, Leeds" becenevet. Az ikonikus óra-torony, amely Leeds szimbólumaként szolgál, nem volt része Brodrick eredeti tervének, akkor adta hozzá, amikor a városvezetők még nagyobb építészeti hangsúlyt kerestek. Az épületet a világ első önkormányzati palotájaként írják le. Eredetileg az épület a törvényhozókat, a rendőrséget, a városi tanácsot és a polgármester helyiségeit egy tető alá hozta.

Nagyvonalú, óriási épület, korinthoszi oszlopokkal a főhomlokzaton, pilaszterekkel és oszlopokkal körben az egész épületen, valamint egy nagy központi óratorony – négyszögletes keresztmetszetű, kupolával koronázott –, ami Brodrick francia elképzeléseit tükrözi és sok edényt formázó díszítménnyel körben a korláton, amely szinte minden szögből "tüskés" sziluettet adott az épületnek.

Brodrick két további fontos épületet tervezett Leedsben. A Corn Exchange (1860-62) egy hatalmas ovális épület, amely akkoriban szokatlan volt, némileg a Pantheon és a Colosseum ihlette. Mérete lenyűgöző – 190 láb hosszú, közel 140 láb széles és magassága a pincétől a bordázott kupola tetejéig több mint 80 láb. Harmadik legfontosabb épülete a Leeds-i Mechanridge Intézet volt, mely 1865-68 között épült, és 2008 óta Leeds városi múzeuma.
További épületek mellett nevéhez fűződik még az ikonikus Grand Hotel a tengerparti Scarborough városában.

Minden nagy projektje esetében a végső bekerülési költség az eredeti becslés többszöröse lett. Ennek hamarosan híre ment a megrendelők körében, és bár építészeti karrierje során Brodrick később sem tudott ellenállni a tervpályázatoknak, amelyeket rendre meg is nyert, a munkák megvalósításának lehetőségét elvették tőle. Több építtetőt is csődbe vitt elkalkulált költségvetéseivel.

Brodrick megsértődött, és annak ellenére, hogy Leeds városképét uralta munkáival, 47 éves korában visszavonult. Először Franciaországba, majd a Csatorna-szigetekre költözött, festészettel tengette életét 1905-ben bekövetkezett haláláig.

A befektetők a mai napig a világ legnagyobb részén nehezen akceptálják, ha az építész a pénzükkel játszik, mint például megírtuk korábban Fosterékkel kapcsolatban. Igaz, más példák is akadnak, mint például a veszteségesen üzemelő Hagymatikum bővítése.

Képek: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások