hír híd Velence Schiavina

Legyen-e új híd Velencében?


fati | 2011.08.17
Az olaszok ismét egy utólagos beavatkozás miatt tiltakoznak - ezúttal Velence egy régi hídjának lecserélése osztotta meg a közvéleményt
Műemlékvédők és építészek felháborodva reagáltak a híres velencei Ponte del Accademia fahíd lebontásának és helyette egy új, acél-üveg szerekezet építésének a terveire. A bolognai Schiavina tervezőiroda által bemutatott tervek szerint az új szerkezet a jelenlegi híd ívét követné és üvegből, acélból valamint isztriai mészkőből készülne. A Canale Grande-t átívelő híd terveit a város vezetése már elfogadta, és jelenleg szponzorokat keres a 6 millió eurós kivitelezési költséghez.

A Palazzo Cavalli Franchetti palotát és a Gallerie dell'Accademia múzeumot a Canale Grande-n összekötő, a 30-as években épült és eredetileg csak ideiglenesnek szánt 78 éves fahíd Velence egyik legnépszerűbb, festői látványú nevezetessége.

A neves kritikus, Francesco Bonami (aki egyébként a 2003-as Velencei Biennálé igazgatója volt) az olasz sajtóban kürtölte szét véleményét a szerinte rossz döntésről, és mások is népszavazás kiírását követelik az ügyben. Szerintük a városvezetés a közvélemény megkérdezése nélkül túl gyorsan hozott döntést a híd lecserélésére.

Az új tervek támogatói arra hivatkoznak, hogy a jelenlegi fahíd tűzveszélyes, kerekesszékkel nem használható és egyébként is túl sokba kerül a fenntartása. A híd lebontását ellenzők ezzel szemben azt állítják, hogy ezek a problémák az új híd építési költségének töredékéért orvosolhatók lennének.

Az új híd engedélyezése most már a római Műemlékvédelmi és Kulturális Minisztérium kezében van, amely többek között építész szakértőkből álló bizottságot állított fel a kérdés kivizsgálására. A végleges döntés jövő hónapra várható.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások