hír cikk EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építési piac magyar építőipar projektinformáció

Elmaradhat az idei rekord?

EBI Építésaktivitási Jelentés 2018. 3. negyedév


buildecon | 2018.11.16
Bár a hazai építőipar szárnyalása a 2017-es rekord évet követően folytatódott az idei év első felében is, a harmadik negyedév jelentősen alacsonyabb Aktivitás-Kezdést hozott, így 2018-ban mégis elmaradhat az építőipari rekord – derül ki a legújabb EBI Építésaktivitási Jelentésből.

2018 első 9 hónapjában 1843 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezési munkák hazánkban, ami 2,7 százalékkal jelentett alacsonyabb szintet, mint a 2017 azonos időszakát jellemző összeg. Mindezt úgy, hogy az első félévben még 24 százalékos volt az aktivitás-kezdésben az idei év előnye. A harmadik negyedévben mindössze 448 milliárd forint értékben lépték kivitelezési fázisba építőipari beruházások, az első két negyedév közel 700 milliárd forintos összegeivel szemben. (1.ábra)

2018 első három negyedévében összességében 5 százalékkal kisebb összegben indultak el magasépítési kivitelezési projektek hazánkban, mint az előző év azonos időszakában. A csökkenésben jelentős szerepet játszott a lakásépítések esetében tapasztalható visszaesés, amit a nem lakáscélú magasépítések az előző év azonos időszakához képest bővülő aktivitás-kezdés mutatója sem tudott ellensúlyozni. 2018. első 9 hónapjában összesen közel 990 milliárd forint értékben kezdődtek meg magasépítési kivitelezések, melyből a harmadik negyedévhez 339 milliárd forint kapcsolódott. A magasépítéseken belül a nem lakáscélú magasépítések összege 763 milliárd forintot tett ki 2018-ban január és szeptember között, a harmadik negyedévben pedig 287 milliárd forint értékben indultak el építések ebben a szegmensben. Az egyik legnagyobb növekedés az irodaépítésekhez kapcsolódott, az idei év július és szeptembere között több jelentős beruházás is elindult.

Az elmúlt időszakokban rekordokat döntögető mélyépítési szektor jelentőset fékezett a harmadik negyedévben. 109 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák a szektorban, míg az első és második negyedévben még 392 és 352 milliárd forintot tett ki az aktivitás-kezdés mutató értéke. Összességében azonban az idei év első 9 hónapjában elindított mélyépítési projektek 854 milliárd forintos értéke szinte megegyezik az előző év azonos időszakát jellemző összeggel, vagyis a gyenge harmadik negyedévet ellensúlyozta az első két negyedév rekordnak számító aktivitás-kezdés mutatója.

A július és szeptember közötti csökkenés hátterében elsősorban az újonnan meginduló út-és vasút kivitelezések összegének mérséklődése áll. 2018 harmadik negyedévében ugyanis mindössze 29 milliárd forintot tett ki az aktivitás-kezdés mutató értéke ebben a szegmensben, szemben az előző negyedévek 306 és 221 milliárd forintos összegével. De a 29 milliárd forint az elmúlt éveket jellemző negyedéves aktivitás-kezdések között is az egyik legalacsonyabbnak számít.

A megkezdett kivitelezési munkák esetében a Közép-Magyarország régió részesedése továbbra is magasabb volt 2018 első három negyedévében a 2014-2017 közötti időszakban megfigyeltnél. Összességében az újonnan építési fázisba lépett beruházások összértékének 41 százaléka kötődött a területhez, míg az előző években az aránya átlagosan 37 százalékos volt. 2018 első 9 hónapjában Kelet-Magyarországon indultak a 2014-2017-es időszakhoz képest kisebb arányban építési beruházások, a terület részesedése 29 százalékos volt, a korábbi 34 százalékkal szemben. (2.ábra)

Az EBI Építésaktivitási Jelentés célja a projektadatbázis negyedévenkénti feldolgozásával az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumok kialakítása, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.


A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások