hír épületek Horizontal Skyscraper Kína Shenzhen Steven Holl Vanke Center

Steven Holl 'vízszintes felhőkarcolója' nyerte el az American Architecture Award idei díját


fati | 2011.08.28
A díjat hagyományosan a leginnovatívabb épületek számára és a kiemelkedő építészeti minőségért osztják

A 2011. évi American Architectural Award díjazottja a Steven Holl építészirodája által a kínai Sencsenbe (Shenzhen) tervezett ún. vízszintes felhőkarcoló, a Vanke Center lett. A díjat hagyományosan a leginnovatívabb épületek számára és a kiemelkedő építészeti minőségért osztják.

A vízszintes felhőkarcoló a nagy léptékű hibrid épületek remek példája: a táj felett lebeg, így alatta köztér és zöldfelület szabadul fel. A 60.000 m2-es tervezési helyszínből 45.000 m2 továbbra is növényzettel beültetett terület maradt, nem beszélve a zöldtetőről, amellyel Holl elérte, hogy a fejlesztés előtti állapotnak megfelelő területű növényzet kerüljön visszaültetésre.

Az egymástól 50 méterre fekvő nyolc központi magra felfüggesztett szerkezet a kábelfelfüggesztésű hidak és a megerősített vasbeton keretszerkezet technológiáját ötvözi. A függesztőkábelek rekord súlyt tartanak meg: 3280 tonnát.

Az épület talajtól való elemelésével Holl nemcsak egy szerkezetet, de egyben tájat is létrehozott, a természeti környezet és a kifinomult mérnöki technológia finom egyensúlyával.

A projekt a legelőremutatóbb fenntarthatósági megoldásokkal épült: a már elhasznált vizet és az esővizet összegyűjtik és újrahasznosítják, dinamikus árnyékolórendszert alkalmaznak, a tetőn 1400 m2 felületen fotovoltaikus paneleket helyeztek el, amelyeknek köszönhetően az épület teljes elektromos igényének 12.5% előállítható. Az épület belső tereiben mindenhol újrahasznosított anyagokkal dolgoztak (padlók, ajtók és bútorok).

A vízszintes felhőkarcoló már számos fontos díjat begyűjtött, ezek közül többet is következetes környezettudatosságáért kapta.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások