épületek videók, animációk exkluzív Ben van Berkel Építészkongresszus Singapore UNStudio

Ben van Berkelnek egyszerre két felhőkarcolója készült el Szingapúrban

Budapesten is előad hamarosan


Csépé | 2019.01.15
Az új Duna-híd tervezőjének, Ben van Berkelnek a neve már idehaza sem ismeretlen, de úgy tűnik, Szingapúrban is szeretik, hiszen két korábbi épülete után most egyszerre két magasépülete is elkészült. Egyik sem tucatmegoldás…

A Scotts Towert csak azért ne fordítsuk Skót Toronynak, mert az utca (Scotts Road) után kapta a nevét. A 31 szintes, 153 méter magas toronyházban 231 lakás található, és közöttük rengeteg kert. A koncepcióban a legérdekesebb, hogy a lakásokat „városrészekbe” szervezi egymás fölé. Alul az egyszobás garzonok („City Loft”), felette a Goodwool dombra néző kétszobás lakások („City View”), nagyobb magasságban pedig a háromszobás, elegánsabb lakások („Park View”), végül az itt következő közös kertek felett három penthouse lakás saját tetőterasszal – persze csillagászati árakon.

A V on Shenton toronyház sem egy német arisztokratáról kapta a nevét, nem „Von” hanem „V”, azaz római ötös, a Shenton way ötös szám alatti épület, tehát ez is az út után kapott nevet. Alapterületben is ötszöröse a másiknak, a magassága 237 méter. Két tömbből áll, a magasabb a lakótömb, az alacsonyabb irodaház, az alapban pedig parkolók és kertek. A különlegesség a 3D homlokzati motívumot is adó méhsejtes szerkesztés, és az ebből (is) adódó letörések, kontúrugrások.
Mindkét épületben sok-sok zöldterület és rekreációs zóna teszi teljessé a luxust, és mindkét épületet 2010 körül tervezte Ben van Berkel. Négy évvel korábbi első szingapúri projektjük, az Ardmore Residence toronyház, mely szintén rendkívül jól formált, egyedi értéket képvisel a toronyházak között, és közben készült el a SUTD, a helyi műszaki egyetem több épülete rendkívül elegáns formában. A stílust Zaha Hadid és Santiago Calatrava alkotásaihoz szokták hasonlítani, de talán végtelenül professzionális megvalósításukban jobban hasonlít hozzájuk, ma a UNStudio a legnagyobbak egyike.
Örömhír: Ben van Berkellel személyesen is találkozhatunk, hiszen márciusban Magyarországra látogat, és előad a Nemzetközi Építészkongresszuson. (Erre egyébként már lehet jelentkezni.) A szingapúri épületekről viszont most is meg lehet hallgatni őt ebben a videóban (angolul):

Fotó: UNStudio /Darren Soh


UNStudio in Singapore from UNStudio on Vimeo.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások