cikk

Szellemvárosok-Varosha, Ciprus

Katasztrófák miatt elhagyott helyek 2.


iStvan | 2011.08.31
A kihalt turistaparadicsom, Famagusta városnegyede Cipruson.

A Cipruson élő két nagy népcsoport, a görögök és a törökök a történelem során folyamatosan ellentétben álltak egymással. A görög és a török etnikum között állandósuló feszültségek és összetűzések fő oka az volt, hogy a görögök szerették volna, ha Ciprus Görögország részéve válik. Időközben Varosha nemzetközileg is ismert turisztikai célponttá fejlődött. A világ minden tájáról érkeztek ide turisták, az 1970-es évek elejére a város lakossága meghaladta a 45.000 főt. Gomba módjára nőttek ki a földből a magasabbnál-magasabb, modern, csillogó szállodák és olyan híresség töltötték itt luxus nyaralásukat, mint Elizabeth Taylor, Richard Burton, Raquel Welch és Brigitte Bardot. A sziget bevételének igen jelentős része a famagustai turizmusból, a városban zajló tengeri kereskedelemből és utasforgalomból származott…

Aztán 1974. július 15-én egycsapásra mindennek vége szakadt. A ciprusi görög katonatisztek egy csoportja, a Görögországgal való egyesülés érdekében államcsínyt kíséreltek meg. Ezt azonban Törökország nem hagyhatta, ezért a török etnikum védelmére hivatkozva 40.000 fős hadsereggel szállt partra a sziget északi részén és megkezdte annak teljes megszállását. A török csapatok két nap múlva már a sziget területének 37%-át (északi harmadát) birtokolták. A délen lakó törökök többségét (több mint 60 ezret) az északi területekre telepítették a ciprusi kormány és az ENSZ beleegyezésével. Az északi területeken 1975-ben a ciprusi törökök egyoldalúan a mai napig fennálló saját, önálló közigazgatást alakítottak ki „Észak-Ciprusi Szövetségi Állam” néven. Ezzel végérvényesen ketté szakadt Ciprus.
A fővárost, Nicosiát szintén kettéosztották a „Zöld Vonal” mentén, ami “országhatárrá” alakult . Famagusta városából lakosok tízezrei menekültek el a török megszállás elől. Az ott tartózkodó több ezer turistát is evakuálta a ciprusi kormány. A várost 1974. augusztus 14-16.-én foglalták el a török csapatok. Az üres város köré falat húztak és meggátolták hogy bárki belépjen a városba. Ezzel a híres és népszerű varoshai üdülőövezet a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosává vált. 1974-ben pár nap alatt a teljes lakosságot evakuálták. Az emberek csak a legszükségesebb holmijukat vitték magukkal, minden értéküket hátrahagyták. A hadsereg hermetikusan lezárta a várost és azóta érintetlenül áll, a török hadseregen és az ENSZ képviselőin kívül senki nem léphet be a város területére.
A fegyveres, katonai jelenlétre tekintettel még fosztogatók sem kísérelték meg az otthagyott értékeket elvinni. A városban megállt az idő, döbbenetes, hogy itt minden pont ugyan olyan mint 36 évvel ezelőtt a 70-es években. Az akkor modernek számító szállodaépületek üresen tátonganak, a szobák szekrényeiben fogason lógnak a turisták holmijai, a lakóházak szobái tele vannak hétköznapi használati tárgyakkal, az autókerekedésben pedig hiába várják porosan az 1974-es évjáratú 0 kilométeres Toyota Corollák, hogy megvásárolja őket valaki. Az akkoriban épülő, félkész épületek fölött 36 éve tornyosul némán és mozdulatlanul a hatalmas daru. A várost elnézve olyan, mintha furcsa időutazáson vennénk részt. Természetesen karbantartás hiányában az épületek folyamatosan pusztulnak, omladoznak és a parttól beljebb eső területeken a növényzet is kezdi átvenni az uralmat. Egyenlőre esély sincs arra, hogy a törökök feloldják a belépési tilalmat és Famagusta visszanyerje régi fényét.

További döbbenetes fotók

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások