Ware-Nagy Orsolya | 2019.02.18
Az idei Építészkongresszus hívószava Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten. Délután két japán építész előadását tekinthetjük meg, elsőként Junya Ishigami érkezik Tokióból. Az építész a SANAA irodában kezdett, de korán megalapította saját irodáját, majd hamarosan nemzetközi hírnevet szerzett a 2008-as és 2010-es Velencei Biennálén.

Junya Ishigami (Isigami Dzsunja) japán építész 2000-ben diplomázott a Tokiói Nemzeti Képzőművészeti és Zenei Egyetem (Tokyo National University of Fine Art and Music). Ugyanebben az évben csatlakozott a nemzetközileg ismert SANAA építészirodához, ahol Kazuyo Sejima mellett dolgozott. A Jun’ya.Ishigami&Associates irodát 2004-ben alapította. A 2008-as 11. Velencei Építészeti Biennálé japán pavilonjával mutatkozott be a nemzetközi színtéren, 2009-ben pedig legfiatalabbként vehette át a Japán Építészeti Intézet Díját (Architectural Institute of Japan Prize) a Kanagawa Technológiai Intézet tervéért. A 2010-es 12. Velencei Építészeti Biennálén „Építészet mint Levegő – tanulmány a Château la Coste-ról” című egyéni kiállításával elnyerte az Arany Oroszlán díjat. Ugyanebben az évben a Tohoku Egyetem docense lett. 2011-ben a londoni Barbican Galériában is bemutatta a díjnyertes „Építészet mint Levegő” installációt. A fehér cérnaszálakból alkotott hatalmas és szinte láthatatlan térstruktúra mindössze 300 gramm tömegű.

Megvalósult épületei közül fontos megemlíteni a Studio Maks irodával közösen tervezett látogatóközpontot, amely a hollandiai Vijversburg Parkban áll, a Kanagawa Technológiai Intézet üvegpavilonja, illetve egy Atsugi (Japán) városában lévő óvoda belsőépítészeti kialakítása íves, felhőszerű térelválasztó plasztikákkal. 2016-ban megkapta a BSI Svéd Építészeti Díjat. Megjelent könyvei: How Small? How Vast? How Architecture Grows (2014), Another Nature (2015), Freeing Architecture (2018).

Az idei Nemzetközi Építészkongresszusra itt lehet jelentkezni.
Időpont: 2019. március 8., péntek
Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Sportcsarnok (1089 Budapest, Diószeghy Sámuel 25.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások