Ware-Nagy Orsolya | 2019.02.18
Az idei Építészkongresszus hívószava Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten. Junya Ishigami előadása után Asako Yamamoto következik, aki Kiotóból jön el Budapestre, hogy elmesélje, milyen japánként európai építészetről tanulni, és azt adaptálni a helyi sajátosságokhoz.

Asako Yamamoto (Jamamoto Aszako) a Kiotói Egyetemen szerzett építészmérnöki diplomát, majd a párizsi l’École d’Architecture-ön folytatott tanulmányokat. Jelenleg a Kiotói Egyetemen és az Oszakai Technológia Intézetben oktat.

Az Alphaville építészirodát 1998-ban alapította Kentaro Takeguchi-val. Mindketten Japánban és Európában tanultak, és hazatérve szembesültek az éghajlati különbségekkel Európa és Ázsia között, ezért az Európai tervezési gyakorlatot a helyi viszonyokhoz kellett igazítani. A különbség elsősorban a természetes fény erősségében és színében mutatkozik meg, ezért több projektjük koncepcionális tervezése során azt vizsgálták, hogyan juttatható megfelelő mennyiségű természetes napfény a belső terekbe anélkül, hogy túlzott direkt megvilágítás és túl nagy megnyitások lennének – így tudnak a belső tereik nyáron hűvösek, télen melegek maradni. A megvilágítás behatároltságát járják körül a sűrű beépítésben létesült lakóházaik pl. az Oszakába, Kiotóba, Hyogóba tervezett épületek kidolgozása során is.

Az iroda munkásságáról 2014-ben könyv jelent meg, amely 14 megvalósult épületet és hat tervet mutat be fotókkal, tervekkel és elemző leírásokkal.

Az idei Nemzetközi Építészkongresszusra itt lehet jelentkezni.
Időpont: 2019. március 8., péntek
Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Sportcsarnok (1089 Budapest, Diószeghy Sámuel 25.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások