hír rendezvény családi házak ÉMI energia felújítás Kádár-kocka Solar Decathlon

A „Kádár-kockák” energiatudatos továbbgondolása foglalkoztatja a Solar Decathlon magyar résztvevőit


B-y | 2019.02.22
Az ÉMI szentendrei telephelyén hosszabb távon is megtekinthetők lesznek a nemzetközi Solar Decathlon verseny keretében az egyetemista csapatok által épített modellházak – jelentette be Dauner Márton, az állami tulajdonú cég vezérigazgatója.

Mint a versenyben résztvevő csapatok számára szervezett workshop előtt tartott köszöntőjében elmondta: az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. hárommilliárd forintot kap a kormánytól egy ilyen különleges látogatóközpont és mintaházpark létrehozására.

Arról már korábban hírt adtunk, hogy az ÉMI nyerte el a rangos Solar Decathlon Europe verseny 2019-es rendezési jogát, Szentendre Város Önkormányzatával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel partnerségben. (Mint ismeretes, a 2012-es hasonló spanyolországi versengésen a magyar diákok csapata igen szép eredményeket ért el; pályaművük, az Odoo mindmáig megtekinthető a BME központi épületének parkjában.)

Az idei verseny ténylegesen 2019 júliusában zajlik majd Szentendrén, de a résztvevő csapatok a júniusban kezdődő építési időszak előtt a február 21-23-án megrendezett workshopra is ellátogattak Szentendrére, ahol bemutatták pályaműveiket, továbbá szakmai támogatást kapnak projektjeik fejlesztéséhez. A szentendrei Skanzenben tartott workshop résztvevőket köszöntötte dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára – hangsúlyozva, hogy a 21. század nagy kihívásai között a technológiát és a fenntarthatóságot is meg kell említeni –, továbbá dr. Józsa János, a BME rektora és a Magyar Rektori Konferencia elnöke; ő többek között a multidiszciplinaritás és az interdiszciplinaritás jelentőségére hívta fel a figyelmet a verseny sajátosságairól szólva.

A Solar Decathlon versenyen idén 11 csapat vesz részt a világ (főként Európa) minden tájáról: Spanyolországból, Romániából, Thaiföldről, Hollandiából, Belgiumból és Franciaországból, magyar diákok pedig három csapatban is érintettek, az egyik a BME-sek „színmagyar” csapata, a másik egy magyar-algériai csapat (ennek tagjai: a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és az Université of Blida hallgatói és oktatói), a harmadik pedig egy magyar-amerikai csapat, melyben két hazai felsőoktatási intézmény (Moholy-Nagy Művészeri Egyetem, valamint az Óbidai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara) mellett az USA-beli Maryland University vesz részt.

Mint az egyes csapatok öt-öt perces kis bemutató előadásaiból („speed peer review”) kiderült, érdekes módon mindhárom magyar érintettségű csapat a jellegzetes hazai vidéki épület, az úgynevezett „Kádár-kocka” energiatudatos és értéknövelő felújítására-bővítésére keres innovatív megoldásokat. A többi csapat is jellemzően a meglévő épületállomány továbbfejlesztésében gondolkodott, tehát nemcsak műszaki, hanem szociális problémákra is választ keres. A franciák például iparvárosi sorházaikhoz illeszthető energetikai egységet fejlesztenek, a thaiföldiek pedig a többszintes városi épületek tetejére építhető lakó-„fészkek” építésére ajánlanak rugalmas rendszert.

A csütörtöki program zárásaként a csapattagok idegenvezetéssel kísért sétát tettek a Skanzenben, az este folyamán pedig Szentendre Városházájának dísztermében fogadta őket Verseghi-Nagy Miklós polgármester. Mint az ÉMI sajtóanyagából kiderül, a workshop további két napja az ÉMI Tudományos és Technológiai Parkjának „zöld” demonstrációs épületében, az ÉMI Tudásközpontjában folytatódik. A pénteki és szombati programon a nyári megmérettetésen résztvevő csapatok plenáris előadások formájában átadott ismeretek és egyéni, csapatspecifikus konzultációk révén közvetlen szakmai támogatást kapnak a versenyre megépítendő mintaházukkal összefüggő további feladataik tervezéséhez és ellátásához.

A Solar Decathlon Europe 2019 csapatai és kísérőik legközelebb június végén érkeznek Szentendrére, amikor elkezdik építeni pályaműveiket az ÉMI szentendrei területén. Az elkészült, energiahatékony és innovatív építészeti és gépészeti megoldásokat tartalmazó házakat július 12-től 28-ig, valamint ezt követően két hónapon át tekinthetik meg az érdeklődők.

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások