MRK | 2011.09.12
A Make átalakított egy a 60-as években épült, középszerű, hatemeletes tömböt a Harley Street védett környezetében, London Fitzrovia negyedében egy különleges felújítási tervvel, mely megnöveli a lakóterületeket, és feltűnő, új arculatot ad a sárgaréz bőséges használatával.

A védett környezetet szem előtt tartva a Weymouth utcai homlokzatot megtartották és felújították, így jóformán észrevétlenül illeszkedik a környező építészeti miliőbe; ezen túl a fényes sárgaréz burkolat drámaian koronázza az épületet, melyben két új penthouse szint foglal helyet. Ez a burkolat teljes egészében beborítja a hátsó homlokzatot, ahol az épületet alaposan kibővítették vízszintesen és függőlegesen egyaránt; így hoztak létre 12 új luxuslakást, a homlokzat síkjából kirobbanó, áttört erkélyekkel, melyek konzolosan nyúlnak ki a belső lakóterekből.

A sárgarezet fenntarthatósági és páratlan tulajdonságai miatt választották; a természetes oxidáció fokozatosan nemesíti ennek a teljes egészében újrahasznosítható anyagnak a felületét, így ad mélységet és karaktert az épületnek. Minden panel eltérően patinásodik, ezt a jelenséget azonban felerősítették azzal, hogy különböző arányú réz-cink ötvözeteket használtak annak érdekében, hogy a színek széles skáláját kapják a hátsó homlokzaton szereplő aranysárgától, a Weymouth utca felől megpillantható új felső szinteken alkalmazott rozsdabarnáig. A színek kiegészítik környező építészeti palettát, és fokozatosan tompulnak, hogy visszatükrözzék a közelben található épületek árnyalatait.

A homlokzatburkolat rendszere vasbetonvázra szerelt. Az újonnan csatolt erkélyek játszanak a szomszédos tömbök függőlegességével, és a homlokzat ritmusa megismétlődik a balkonok keretezésén is, ahol a mintát a lemezekbe perforálták; a Mondrian-szerű dizájn művészi rajzolatú árnyékot vet.

Forrás: http://www.copperconcept.org/hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások