sebesp | 2011.09.12
Berlin központjában hamarosan átadásra kerül ez az izgalmas lakóépület, melyet a Calvin Klein divattervezővel is együtt dolgozó Jürgen Mayer H. és csapata tervezett. A szobrászi érzékenységgel megformált épületről fotókkal illusztrált beszámolót most a világon elsőként a tervlap.hu olvasói kapnak.
Berlin folyamatosan dolgozik az egykori kettészakítottság sebeinek eltüntetése érdekében, így nem csoda, ha naponta újabb épületek jelennek meg a városfejlesztés által egykor parlagon hagyott területeken. Míg a legnagyobb projektek megvalósulását napról napra figyelemmel kísérhetjük, a média által kevésbé frekventált házakra csak a város utcáin bóklászva lehet rábukkanni. Így lettem figyelmes a néhány hónapja átadott sevillai Metropol Parasol építészének figyelmet érdemlő legújabb alkotására.

Az ingatlanfejlesztők érdeklődése eddig elkerülte a környéket, 2008-ban az Euroboden mégis meghívásos pályázatot írt ki a berlini Johannis utcában lévő telkére, melyet Jürgen Mayer H. irodája nyert meg. A természet kézzelfogható közelségét kívánták behozni a városközpontnak ebbe, a Múzeum-szigettől mindössze néhány perc sétányira eső, de még ma is üresen tátongó foghíjak által dominált részébe. Olyan módon építették be a városi telket, hogy a lakások többsége a lehető legintenzívebben tudja kihasználni a külső és belső terek közötti kapcsolat élményét. Az alkotók célja az volt, hogy új városi lakásformákat hozzanak létre, egyesítve a városközpont kényelmét a saját ház privát kertjének intimitásával. Így lehetséges, hogy a javarészt parkosított belső udvarra néző teraszokkal rendelkező lakások között spa-lakást, utópisztikus városi loft-apartmant sőt kétszintes, kertes családi házat is hirdetnek eladásra, mindezt egyetlen épületen belül. A hatemeletes épület szintenként eltérő alaprajzával és a homlokzat fémburkolatának folyondár szerűen az üvegfal elé kúszó lágy vonalaival is kivetíti a természet jelenlétét.

A JOH3 névre keresztelt 21 luxuslakást és két iroda-üzlet helyiséget magába foglaló foghíjbeépítés illeszkedik Berlin ezen részének formabontó elemeihez. Funkciójából adódóan nem vetekedhet majd a közeli Tacheles házfoglaló művészeinek extrémitásával, vagy a Pergamon múzeum gyűjteményével, de az ide költözők a város sűrűjében igazi oázis élményét remélhetik, ami már önmagában véve is különlegesség. A belsőépítészetileg is minden részletében kidolgozott lakásokért ennek ellenére valószínűleg nem állnak majd sorba, áruk kétszázezer és 2,5 millió Euró között változik.

fotók: Sebes P.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások