hír Szent György tér BME Középülettervezési Tanszék

Az építész doktoranduszok átverték a teljes magyar sajtót


pestimonika | 2011.09.13
Meglepő akciót folytatott le a BME Építőművészeti Doktori Iskolája a várbeli Szent György térrel foglalkozó 2010/11-es tematikus évükhöz kapcsolódóan. Nem álltak meg a tervezésnél, hanem hivatalosnak tűnő fiktív honlappal és soha meg nem tartott sajtótájékoztató összehívásával próbálták a közvélemény figyelmét felhívni a terület problémáira.
Az első meglepetés akkor érte a sajtó munkatársait, amikor a szeptember 12-én 10 órára meghirdetett sajtótájékoztatóról – ahol a meghívó szerint Lánszky B. András, projektért felelős államtitkár ismertette volna a fejlesztési terveket és Tarlós István, dr. Nagy Gábor Tamás, Zoboki Gábor és Noll Tamás is megjelent volna - a megadott helyszínen, a Várgondnokság Nonprofit Kft. székházában senki sem tudott. Némi tanácstalan várakozás után dr. Zumbok Ferenc, a budai Várnegyed megújításáért felelős miniszteri biztos fogadta a sajtót, aki elmondta, hogy semmilyen hivatalos sajtótájékoztatót sem hívtak össze, a meghívón feltüntetett www.epulazorszagkozepe.hu honlaphoz sincs semmi közük, tudomása szerint ez a Szent György tér fejlesztésével foglalkozó néhány építész magánkezdeményezése. Kérdésünkre, hogy mi a hivatalos kormányzati álláspont, azt a választ kaptuk, hogy az NFM sajtóosztályának engedélye után nyerhetünk erről tájékoztatást.
Mindezek után a meghívó e-mailt újra áttanulmányozva már feltűnt a feladónál szereplő „egigerohaj” kifejezés, ami az egyébként nagyon professzionálisan felépített honlap alján is apró betűkkel visszaköszön. Még furcsább volt, hogy visszakeresve a „Civilek a Várért” elnevezésű, az „Épül az Ország Közepe” – ezek szerint teljesen fiktív - projekt ellenzésére demonstrációt szervező mozgalomtól kapott e-mailt, a feladó szintén az „egigerohaj” volt. Ezen a vonalon továbbnyomozva eljutottunk a BME építész kar Középülettervezési Tanszékének honlapjáig, ahol az „Égig érő haj”, mint a 2011 tavaszán megtartott alkotóhét fedőneve szerepel.
A rejtélyt a későesti órákban befutott e-mail oldotta meg, amelyben Antal Gabriella, Borzsák Veronika és Tánczos Tibor az alábbiakról tájékoztatta a sajtót:
„A BME Építőművészeti Doktori Iskola a 2010/11-es tematikus év keretében az „Illeszkedés és újítás” mottó alatt a vári Szent György térrel, mint akcióterülettel foglalkozott. Három fős csapatunk munkájának fókuszában a társadalmi kommunikáció állt. A közvélemény figyelmét szerettük volna a terület problémáira irányítani, illetve az általunk javasolt fejlesztési alternatívákkal kapcsolatban véleményformálásra próbáltuk ösztönözni a nyilvánosságot. A figyelem felkeltése miatt fiktív építkezésről hírt adó blogokat és honlapot hoztunk létre, de a honlap minden oldaláról elérhető leírásában feltüntettük, hogy a projektünk egy egyetemi munka keretében végzett szimuláció (http://epulazorszagkozepe.hu/fo/egigerohaj_.html). Az alkalmazott eszközeinkkel sajnos nem voltunk elég körültekintőek, ezért a honlap és a blogok címoldalain még ma este egyértelművé tesszük, hogy csak egy egyetemi projektről van szó és a zavaró tartalmakat eltávolítjuk. Az okozott esetleges kellemetlenségekért pedig ezúton is elnézését kérjük.”
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások