sebesp | 2011.09.14
London a Temze vizén úszó városi parkkal készül a 2012-es olimpiára érkezők és városnéző programjának gazdagítására.

A brit főváros kapcsolata folyójával vitathatatlanul testközelibb, mint Budapesté a Dunával, hiszen a városközpontban többnyire közvetlenül a part mellett sétálhatunk végig. Ugyanakkor a magas kőfalakon vezetett útvonal helyenként beszűkül, alagutakon vezet át, vagy éppen a házak közé kényszerít. Különösen az északi oldal Milleneum Bridge és a Tower közötti szakasza rettentheti el a nyugalmas sétára vágyót. A jobb átjárhatóság érdekében elkészült egy átvágás, de egyelőre csak a bátrabbak vállalkoznak a LED lámpák fényének követésére a hídalatti labirintusban.

A város vezetése felismerte, hogy a város e részén a közösségi terek hiányoznak, ezért írta ki 2009-ben a London Bridge 800 tervpályázatot a híd lakhatóvá alakítására, most pedig közel egy kilométer hosszú vízen lebegő sétány megvalósításába kezdtek.

Szabadtéri tevékenységekre, kikapcsolódásra ösztönöz majd az új attrakció. Buja kertek, éttermek teraszai, sőt egy szabadtéri uszoda is helyet kap a világszerte közel ötven városban működő Gensler iroda tervei alapján megépülő vízi sétányon. London kulturális sokszínűségét a fenntarthatóságra összpontosító tematikus kiállító pavilonokkal, családi oktatótermekkel, technikai bemutatókkal fogják gazdagítani, de különleges események, akár operaelőadások megtartására alkalmas pavilon is épül majd az óriás stégen. Úszó jellege egyúttal az állandó víz közeli helyzetét is biztosítja, az apály-dagály hatására csak a part menti sétánytól való függőleges távolsága változik majd.

Boris Johnson polgármester azt reméli a múlt évben már díjat kapott tervtől, hogy a Temzén úszó park olyan új látványossága lesz a városnak, amely a világ egyik legismertebb vízpartjának értékét tovább növeli.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások