hír ArchiCAD BIM CAD modell CADstudio építészeti prezentáció látványterv

Megjelent a BIMx

Új megközelítésű eszközök a prezentációkban


Tibor | 2011.09.20
A Graphisoft a mai nappal elérhetővé tette BIMx alkalmazását, amely iPad/iPhone berendezéseken érhető el és egy egészen újszerű megközelítésben teszi lehetővé az építész terveinek bemutatását. A BIMx segítségével szabadon böngészhetünk a térben, az épületben, kötöttségeket csak maga az épület adhat a szabad bejárásban.

Az építész terveinek bemutatása mindig is nehézséget okozott, megtalálni a megfelelő kommunikációs eszközöket egy látványos, mindenki számára közérthető forma érdekében. A most bemutatott megoldás hiányt pótol ezen a területen, egyszerű, de mégis szakszerű megjelenítési megoldásával.
Az építész az eredeti ArchiCAD terv bemutatását tudja megoldani a már ismert BIM Explorer megoldás lehetőségeinek további bővítésével. A BIM Explorer segítségével elmentett modell a továbbiakban már elérhetővé válik az iPad, vagy akár az iPhone képernyőjén is, és a rendelkezésre álló egyszerű gesztusok - ujjmozdulatok - segítségével könnyedén tudunk a térben közlekedni. A játékprogramokból ismert mozdulatok itt az épület szabad bejárását teszik lehetövé. A kötöttségek természetesen élnek, így nem lehet a falakon átrobogni, se födémeken átliftezni, hanem csak és kizárólag a modell geometriáját követve tudjuk az épületet, modellünket bejárni.
Egyszerűen mutathatunk rá egy ajtóra, amely a következő helységbe vezet, egyszerűen tudunk odamenni egy lécsőhöz és felmenni azon, követve annak geometriáját. A forgatással kívülről tudjuk megnézni a modellt, szabadon mozogva a térben, minden oldalról látva épületünket.

A megoldás segítségével mindenki, nem csak a tervezők, beruházók, hanem az ügyfelek, későbbi tulajdonosok, de minden résztvevő, aki a tervezési, építési és üzemeltetési folyamatban részt vesz, meg tudja nézni, be tudja járni az érintett épületet.
Néhány hasznos lehetőség, amely elérhető:
- valós idejű térbeli navigáció;
- sztereokép, takart vonalas, vagy realisztikus kép;
- gravitáció figyelembe vétele;
- fóliák kezelése;
- berepülő mód;
- ütközés-kontroll;
- egyszerű rámutatással elérhető ajtók;
- egyszerű rámutatással elérhető felületek.

A kiegészítő minden ArchiCAD felhasználó részére elérhető, egy egyedi akció keretében kedvezően mától október 31-ig.

Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=7kBNgokxrOc
további információk: cad(kukac)graphisoft.hu, www.cadstudio.hu, www.graphisoft.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások