cikk

A LEGO térnyerése

Öko-LEGO zöldház (makett)


iStvan | 2011.10.14
Az üveg(műanyag)ház hatás prezentálása.
Bennem ez a performance legalább is ilyen asszociációkat kelt.
Mindenféle mű anyaggal körbevesszük magunkat, miközben megposhadunk a saját magunk által okozott klímában. (Erős ferdítéssel)

Gyermekként bizonyára sokunk épített játékkockákból házakat, modellezve a valóságot, élvezve a felhőtlen alkotás szabadságát. Sebastian Bergne nem nőtte ki, pusztán megfordította ezt a szokását valós környezetbe épített LEGO-üvegházával.

A LEGO Zöldház ötlete Sebastian fejéből pattant ki a Covert Garden és a LEGO felkérését követően, és olyannyira szenzációsra sikerült, hogy ma a Londoni Design Fesztivál 2011 részét képezi.
A építmény nem más, mint egy legóból épített üvegház. A falak, a padló, sőt a talapzat is a híres játékkockákból áll össze. A benne növekvő és fejlődő növények és zöldségek azonban teljesen valósak.

„Az egésznek a varázsa abban rejlik, hogy a növények természetes környezetben nőnek, ugyanakkor az egész mégis mesterséges. Azt üzeni a szemlélőinek: nézd meg a LEGO-felhasználás új módját!” – vallja Sebastian.

Az alkotás a londoni Covert Garden-en, a híres fedett piac előtt tekinthető meg. Kialakításában, meredek tetőszerkezetével azt a jelentést hordozza, hogy a természet ismét visszatért erre a térre, a híres kertpiacra.

Nappal az építményt szemlélve úgy tűnik, nagyon hasonlít egy hagyományos üvegházra új – eddig meg nem szokott – környezetbe helyezve. Éjjel azonban az óriási „öko-lego“ új karaktert kap, egy varázslatos, izzó, világító csodadobozzá alakul, benne az éledő növényekkel.
Bár ez a mesés létesítmény ideiglenes, mondanivalója mégis utal arra, hogy a játék és a való életben is használható alkotás közötti szakadék igenis leküzdhető.

Forrás: zoldmod.hu

Kérem, maradjanak velünk, nem a reklám után (elég sok volt a fenti írásban), de a következő cikkemben egy más léptékű LEGO-építményt fogok bemutatni.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások