sebesp | 2011.11.01
A hír igaz, a projekt megvalósult! Ugyan nem Prágában, hanem Brnóban, több ezer helyett mindössze alig néhány négyzetméteren, és irodalom híján mindössze menetrendet kínál olvasnivalóként.
Prága 2007-ben nagyszabású nemzetközi tervpályázatot hirdetett egy új Nemzeti Könyvtár tervezőjének kiválasztására. A második fordulóba jutott nyolc mű közöl a zsűri a cseh származású Jan Kaplicky-t és londoni irodáját, a Future Systems-t hirdette ki győztesként. A futurisztikus elképzeléseiről ismert Kaplicky nem tagadta meg önmagát, színes, cseppformájú épület tervét mutatta be a nagytekintélyű bíráló bizottságnak, melynek névsorában többek között, Dominic Perrault, és Zaha Hadid nevével is találkozhattunk. A szokatlan tervet a politika nem hagyhatta szó nélkül, támogató és ellentáborok alakultak, végül a sok ezer összegyűjtött aláírás ellenére az ellenzők városképre, illeszkedésre, és hasonlókra hivatkozva sikerrel akadályozták meg a sárga-lila színekben pompázó, „The Blob” (A Paca) néven elhíresült projekt megvalósulását. A feloldhatatlannak tűnő politikai és jogi huzavona láttán más, befogadásra kész városok (Brno, Edinburgh) érdeklődést nyilvánítottak az izgalmas könyvtárépület megvalósítására, de anyagi, vagy egyéb okok miatt végül egyik sem vált valóra.

Csehországban és Nagy-Britanniában egyaránt számos lelkes szakember és laikus próbálta életben tartani a különleges tervet, köztük egy edinburgh-i jogászhallgató is, aki Kaplicky halála után azzal az ötlettel állt elő, hogy készítsék el a polip-forma kicsinyített másolatát buszmegállóként kialakítva. Az ötlet támogatói végül a Pepsi vállalatban találtak megfelelő szponzorra, így válhatott az építészeti ötlet egyik reklámkampányuk részévé. A helyszínt a projekttel kezdettől fogva jobban azonosulni képes Brno biztosíthatta. A néhány hete elkészült üvegszálas „makett” - ha a könyvek híján csökkent szellemi tartalommal is – sokak örömére örökíti meg a különleges tervet.

Jan Kaplicky 1968-ban emigrált Nagy Britanniába, ahol több neves irodának is dolgozott. Tagja volt a Renzo Piano és Richard Rogers által vezetett teamnek, mely megnyerte a Pompidou Center tervezésére kiírt pályázatot, később Norman Foster alkalmazásában tevékenykedett. Mindeközben elindította a Future Systems-t, melynek keretében fejlesztette saját építészeti érdeklődését, a tudományos-fantasztikus gépek, űrhajók, másrészről a természet organikus formáinak korábban soha nem látott elegyéből. Az igazi kiteljesedést Amanda Levete-vel való találkozása jelentette, közösen olyan jelentős épületeket hoztak létre, mint az 1999-ben Stirling Prize-al díjazott londoni Lord's Media Centre, és a 2004-ben szintén sokszorosan elismert Selfridges áruház Birminghamben. 2006-ban elváltak útjaik, Kaplicky már önállóan készítette a modenai Ferrari Múzeum a prágai Nemzeti Könyvtár terveit. Újra megházasodott, 2009-ben három hónappal a modenai építkezés megkezdése, és néhány órával kislánya születése után halt meg 71 éves korában. Levete irodája az AL_A ma is sikeresen építkezik tovább a Future Systems szellemi örökségéből.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások