díj

A Budapesti Piarista Központ a 30 legjobb európai felújítás között

Magyar építészek sikere


Szende Árpád | 2011.11.04
A Philippe Rotthier belga építész által alapított, és a nevét viselő díjról döntött a nemzetközi zsűri. Az utóbbi öt év 30 legjobb európai felújítása között a katalógusba bekerült a Budapesti Piarista Központ épülete, Golda János, Mészáros Erzsébet és Kovács Zoltán építészek alkotása.

Döntött a nemzetközi zsűri az elmúlt öt év legjobb európai felújításainak járó díjakról. A Philippe Rotthier belga építész által alapított és a nevét viselő elismeréssel közel 30 éve díjazzák a legjobb városi rekonstrukciós projekteket, külön figyelmet fektetve arra, hogy kevéssé ismert épületeket és építészeket találjanak. Idén hét épület osztozik a 30 ezer eurós díjon, a katalógusba pedig összesen 30 projekt került. Köztük egy magyar is, a budapesti Piarista Központ Golda János, Mészáros Erzsébet és Kovács Zoltán tervezte rekonstrukciója.

A zsűri hét kategóriában választotta ki az elmúlt évek legjobb helyreállításait; az első helyezett a 12 ezer euróval elismert Sil Plaz Mozi átalakítása; a többi hat kategóriában három-háromezer eurót adtak át. Emellett számos különdíjat is kiosztottak. A katalógusba kerülő projektek között szerepel például az amszterdami Ermitázs, amely egy régi idősek otthona átalakításával jött létre, a múzeummá alakított krakkói Schindler-gyár, valamint a budapesti Piarista Központ. A Váci utcában álló, Hültl Dezső egyetemi tanár tervei alapján az 1917-ben befejezett tömböt, amely a „létező szocializmus” idején az ELTE otthona volt, az elmúlt időszakban eredeti céljának megfelelően alakították újjá.

Bár a munkák még nem fejeződtek be teljesen (néhány földszinti helyiség átalakítása még hátravan), a rekonstrukció sikerességét már több elismerés jelzi – az épület szerepelt az idén először megrendezett hg.hu Design Awardon, illetve a Média Építészeti Díján is a döntősök közé jutott. Az épület legfontosabb új részei a Duna felőli homlokzat újjáépített és irodai célra hasznosított tetőszintje, valamint a belső udvarba illesztett, színes beton monolit beépítés, amely rendezvényteremnek és tornateremnek ad helyet, tetején pedig új iskolaudvart alakítottak ki.

A Philippe Rotthier Európai Építészeti Díjat 1982-ben alapították, és háromévente ítélik oda. 2011-es pályázatára 19 országból 101 nevezés érkezett – ebből választott ki harmincat a zsűri, amelyben olyan neves építészek dolgoztak, mint a napokban megnyíló Váci1 mestere, a francia Christian Biecher, vagy Paolo Portoghesi, az itáliai kortárs építészet legendás alakja. A díjazottakat október-novemberben a brüsszeli építészeti múzeumban is bemutatják.

források:
http://hg.hu/cikk/epiteszet/13182-pesti-haz-europa-legjobb-helyreallitasai-kozott
http://hirlevel@mpdsz.piarista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások