épületek cikk

A Chelsea futballklub büszkesége

A cobhami edzőpálya


MRK | 2011.11.21
Az AFL Architects a környezetbe harmonikusan illeszkedő koncepciót alkotott, a természetesen patinázódó sárgaréz burkolatnak köszönhetően olvad a sérülékeny zöldövezeti tájba ez a meghökkentően modern épület.

A környező mezőkből kiemelkedő zöld tető határozza meg az épülettömeget, melyet nagyrészt üvegfelületek határolnak. Ezeket árnyékolják a tömör lamellák a déli homlokzaton, és kijelölik a különféle rendeltetésű, a látogatók, a sajtó és a sportolók számára fenntartott bejáratokat északon.

A lamellák, az ereszek és minden üvegezetlen homlokzati felület sárgaréz lemezsávokkal borított. A lemezek a tető ívének képzeletbeli középpontjából kiinduló vonalak mentén rendeződnek egyforma szélességű sávokban, vízszintesen pedig véletlenszerűen a lemezsávok hosszától függően. A különböző hosszak a lemez eredeti, gyári méretének felezésével és negyedelésével jönnek ki.

Ahol a lamellák és ereszek benyúlnak az épület belsejébe, ott a rézburkolat is továbbfut. A belső térben elhelyezett lemezeket előpatinázták, hogy megjelenésükben megegyezzenek a természetes patinázódási folyamat végén járó külsőkkel.

A réz használata nem korlátozódik a burkolatra, az ablaksávok és üvegezett ajtók profilja bronz, míg a kültéri korlátok különböző sárgaréz rudakból és szerelvényekből készültek. Ez a látvány a belső térben is folytatódik a számos rézműves terméknek köszönhetően. A világszínvonalú futball-edzőpálya együttesnek egyedi karaktert és megkülönböztető eleganciát ad az alkotás szerves részét képező sárgaréz burkolat.

További számos projektbemutató tekinthető meg a Copperconcept.org portálon.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások