sebesp | 2012.01.02
A szép kilátás komoly érték, és ha éppen ez hiányzik egy család boldogságából, nem lehet kérdés a páratlan körpanoráma biztosítása.
Kimihiko Okada japán építész szokatlan megrendelői elvárásokkal találta szemben magát. A Hirosima lankás hegyoldalán építendő családi ház tervezési programja a szomszédos háztetők fölötti kilátást, fokozott biztonságot, és egy jövőbeli üzlethelyiség számára biztosítandó tartalék területet írt elő.

A összetett igények kielégítése láthatóan nem hozta zavarba a tervezőket. Miközben az egész házat lábakra állították egy teljes szinttel a terep fölé emelve, egyúttal a rendbontást helyezték az építészet illeszkedési követelménye fölé. Így a ház, akár egy madárfészek, nyitott a környező táj látványára, ugyanakkor szomszédságától is „biztonságos” távolságot tart. A padlót és a tetőt egyetlen csigavonalban hajlított lemez alkotja, melynek folyamában a funkcionális igényeket és a térbeli kapcsolatokat beillesztett lépcsők biztosítják. A lemez lágy vonalvezetése, és az emelt térsor által körbeölelt nyitott belső udvar enyhíti a meghökkentő látványt, és a jövőbeli bővítés számára is alternatív lehetőségeket nyit meg.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások