Nyomtat Vissza
Az új Google birodalom különleges építészete
Java 2017. március 19.
A Google új 55 ezer négyzetméteres futurisztikus kampuszát a San Franciscó-i öböl mentén Mountain View északi részére a világhírű Bjarke Ingels Group és a Heatherwick Studio tervezte nagyvonalúan lágy-sátortetős, kupolás formavilágúra. A tájépítészeti terveket a Hargreaves Jones Landscape Architecture (HJLA) készítette.

A projekt része még egy közpark és egy hatalmas tér építése, valamint sétányok és kiskereskedelmi üzletek is helyet kapnak a területen.
Az óriási székház négyzet alakú, de tetejét sátorszerű ponyva borítja majd, amelynek nemcsak esztétikai szerepe van, hanem szabályozza majd a beltéri klímát, s ezáltal a levegőminőséget is és kiváló hangszigetelőként is működik. A tervezés a fenntarthatóság és zöld építészet elveit maximálisan figyelembe vette. A különleges kampusz tetőszerkezete felfogja az esővizet, hogy aztán újrahasznosítsák, míg a napelemek mintegy 4 megawattnyi energiát tudnak majd termelni. Az épületet zöld területek veszik majd körül s a téren szórványosan található pavilonok kávézóknak, üzleteknek adnak helyet a dolgozók és a város lakosságának legnagyobb örömére. Az eredeti gigantikus tervet még 2015-ben mutatták be, amihez túl kicsi volt a telek, ezért módosítottak az elképzeléseken.
A kivitelezési munkák idén áprilisban kezdődnek, és a tervezett átadás időpontja 2019.

Forrás:
www.archdaily.com

Címkék: Google, BIG, Bjarke Ingels, San Francisco