Nyomtat Vissza
Virtuóz Prefa alkalmazás az irodaházon
Rajki Diána 2017. április 19.
Düsseldorf központjában virtuóz módon jelenik meg egy irodaház. Az épületegyüttes, melynek a különlegesen hangzó Clara & Robert nevet adták, futurisztikus módon helyez egy történelmi épületet a központba, és egy izgalmas építészeti szimfóniát komponál.

Szoros a kapcsolat az építészet, a történelem és a zene, valamint a névadók, Clara és Robert között. Jurek M. Slapa építész Robert Schuhmann zongorára írt romantikus darabja által ihletve – építészeti álmodozásának kiindulópontjaként – a Prefa kompozitlemezekből álló, új építésű homlokzatburkolatát használta.

"A különböző ablaknyílások ritmikus váltakozása az építtetőt a régi sípládák vezérlőkorongjára emlékeztette" – meséli Slapa. "Ebből adódótt az új épületrész alatt meghúzódó kaszárnya, az új irodatömb, a 19. századi zenész, Schumann és a házaspár által alkotott hármas kapcsolat. A komplexum neve: Clara & Robert."


Régi és új szimfóniája

Az egykori ulánus kaszárnya helyén álló két derékszögű irodaépület homlokzata hét emeleten mintegy 17 000 m2 felülettel bír, és a régi, egy emelettel megnövelt magasságú Saar-házat tökéletesen integrálja az új projektbe. „Arra törekszünk, hogy a régi adottságokat és struktúrákat a lehető legjobban megóvjuk, és a jelenbe kapcsoljuk“ – mondja az ipari létesítményekre specializálódott tervező.

„Eredetileg a Saar-ház a 19. századi kaszárnya részeként nem volt reprezentatív épület. Egy egyszerű bejárati épület volt, mely a gyakorlócsarnokba vezetett, minden különösebb építészeti megoldás nélkül. A területrendezési terv kiadásakor ezért is engedélyezték a lebontását. Számunkra, és az építtető számára is a történelem egy darabját képezte és egybeforrt a hely identitásával“ – mondja Slapa. Így az új épület részeként és a ráépített kortenacél emelettel a régi épület különleges bája az építészeti harmónia vezérfonalává válik. Aki pedig belép a régi Saar-ház újra bejáratként működő előcsarnokába, az tanúja lehet a régi és az új találkozásának.

„Az alumínium homlokzatnak homogénnek kellett lennie, ehhez nagy méretű homlokzati lapokra volt szükségünk“ – mesélte az építész a tervezésről.


Az anyag az építészet egyik legfontosabb eleme

A Prefa kompozitlemez ideális választásnak bizonyult. A homlokzat színének tudatosan a szálcsiszolt alumíniumot választottuk. Egyrészt a régi vezérlőkorongok sem voltak bevonatosak, másrészt az anyag így élő marad. A natúr alumínium reagál a különböző fényhatásokra, a homlokzat egészen mást mutat napfelkeltekor, mint naplementében.

Azonban a homlokzat, ami megjelenésében egy történeti hangszerre emlékeztet, kivitelezésében hatalmas elvárások elé állítja a szakembert. Wolfgang Willms homlokzatkivitelező egy speciális kiosztási terv alapján irányította az építést és a fugák tökéletes kiosztását. A Prefa könnyen megmunkálható és élhajlítható kompozitlemeze által a fugákat könnyedén a lapok méretéhez tudták igazítani.

Az eredmény magáért beszél, és kivívta a befektetők elismerését.


PREFA alumínium kompozitlemez

Alapanyag: Kétoldali bevonatos alumínium fegyverzet, FR-mag, szín: szálcsiszolt natúr alumínium
Méret: 4010 x 1500 x 4,0 mm, egyedi méretek, megmunkálás (vágás, marás, perforálás) rendelhetők
Súly: 7,5 kg/m2
Rögzítés: Alumínium- vagy fa alátét-szerkezetre csavarozva, szegecselve, vagy ragasztva


További információ: www.prefa.hu

(x)

 

 
Címkék: Prefa, alumínium, alumínium burkolat, fedőlemez, tető, különleges megoldás, műszaki megoldás, homlokzat, kompozit lemez, fémlemez