Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Ez a színház csak egy csokornyakkendő
Év háza pályázat 2018: Új kategória – középülettel is lehet pályázni
Hatszintes fürdőpalota lesz az idei strandszezon legnagyobb dobása
Toronyórát lánccal? Nem, hotelt, tetején kiskastéllyal!
Öt nő vádolta meg zaklatással a 83 éves sztárépítészt
Tervpályázatot írnak ki a budai szuperkórház tervezésére
Klímapajzzsal védekezik Dánia legenergiahatékonyabb laborépülete
A végsőkig tökéletes új Apple központ össze-vissza töri az alkalmazottakat
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti értékek megőrzésére
Ha jobb ötlet nincs, csavarjunk rajta egyet!
Legendás indiai építész kapta idén a szakma "Nobel-díját", a Pritzkert
Budapest és Bécs, Bécs és Budapest – építészeti örökségünk képekben
Európa első okostelefonnal vezérelhető hotele nyílt meg Budapesten
Címkék: Ferrari, múzeum, Jan Kaplicky, Future Systems


Ferrari legújabb áramvonalai
sebesp 2012. március 16.      
Autóinak formavilágát követő lendülettel épült meg Modena-ban a legendás olasz cég új múzeuma.

A Ferrari névről a sebességhatárt nem ismerő sportkocsik, Forma-1-es versenyautók ugranak be mindenkinek. A márka névadójának életéről, az autóversenyző és konstruktőr Enzo Ferrariról (1898–1988) azonban az emberek többsége keveset tud. Ezért döntött a cég úgy 2004-ben, hogy életútjának bemutatására múzeumot építenek. A tervezésre kiírt nemzetközi pályázatot a Jan Kaplický vezette Future Systems nyerte meg.

Az új múzeum két részből tevődik össze. A kiállítás egyik fele Enzo Ferrari tizenkilencedik század első feléből származó szülőházában és a hozzá kapcsolódó műhelyben kapott helyet, melyet teljesen felújítottak, és egy könyv pergő lapjaihoz hasonlóan elhelyezett kiállítófelületekkel rendeztek be, ahonnan az autós legenda életének fejezetei olvashatók el. Kaplický a régi épületet elegáns hullámvonallal körülölelő dongafedésű új múzeumcsarnokot tervezett, melynek enyhe lejtéssel összekötött két szintjén 21 autó kiállítására van hely.

A Future Systems nagyvonalú terve a légbevezető nyílásokkal bontott élénksárga alumíniumfelületével a sportautók áramvonalas formáját idézi, ugyanakkor a régi épület felé megnyíló hatalmas üvegfelületével kapcsolatot biztosít a történelem és a jelen között. Az ívelt-döntött üvegfelület eleganciáját a feszített kábel tartószerkezetének köszönhető. A korszerű technikát a cég autóihoz hasonlóan az épület sem nélkülözi. A Ferrari logójában, az ágaskodó ló hátterében is megjelenő sárga színben pompázó tető tökéletes formája, vízhatlan kialakítása érdekében a kivitelező egy hajóépítő céggel is egy hajóépítő céget is bevont a munkába. Környezettudatos működése érdekében az épület a geotermikus energiát hűtésre és fűtésre is használja, fotovoltaikus elemekkel termel áramot, és a víz egy részét is újrahasznosítja.
A két részből álló épületegyüttest csak az elmúlt hetekben, a cseh származású építész halála után három évvel Kaplicky egykori munkatársa és pályázati szerzőtársa Andrea Morgante (Shiro Studio) vezetésével fejezték be.

Képek: Andrea Morgante, Studio Cento29

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 44 (26 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Csépé 2012-03-18 15:37:10 #1

Hihetetlen, hogy már öt éve, hogy az Európa Congress Centerben hallgathattuk két szalámival kezdődő előadását, ahol ezt is (vagyis enek látványterveit és makettfotóit), meg a 222-es házat is vetítette, nem beszélve az azóta buszváróvá avanzsált (degradált) cseh nemzeti könyvtárról! Akkor csókot dobott előadása végén, aztán már három éve végképp elbúcsúzott, késői gyermeke születése napján. Nagy ember volt!

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©