Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Új fővárosa lesz Kínának?
Gigantikus Andrássy Emlékmúzeum nyílik a budai Fő utcában
Megnyílt a Hotel Clark
Kiírták a tendert a 3-as metró meghosszabbítására
Új Tisza-híd épül Szolnok mellett
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a Bálnát
Az illegális fakitermelés országában fából építenek lélegző lakótoronyot
Brutális beépítés jön a Feneketlen-tónál az ÉMI helyére
Hat gyorsforgalmi utat köt majd össze az új Duna-híd
Címkék: Rákóczi híd, Rubik-kocka, múzeum, építészet, Budapest, beruházás


Új budai projekt: Rubik-kocka formájú épület
donkanyar 2012. április 2.      
Rubik-kockát formázó épület állhat 2017-re a Rákóczi híd budai hídfőjénél: az igazán különleges épületben az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét fogja bemutatni – közölte Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos pénteken a fővárosban; a bejelentést követően Orbán Viktor és Rubik Ernő a programról szólt.

Radnai Péter, a program kreatív főtanácsadója elmesélte, hogy már 2009-ben civilként elmerengett azon, milyen lenne, ha Budapest is rendelkezne egy olyan múzeummal, amely modern szimbóluma lenne a városnak, s ahol a mai fiataloknak megmutatják, mi az, amire az ország büszke lehet – tudatta az MTI. Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos pedig a Rubik-kocka épülettel kapcsolatban azt mondta el, hogy már 2011 végén megszületett a kormányzati szándék, hogy létrejöjjön egy nagy múzeum, amely izgalmasan, lebilincselően mutatja be 1100 év kiemelkedő magyar szellemi teljesítményét, valamint a kocka történetét. Mindezt persze olyan épületben álmodtuk meg, amely a Rubik-kockát juttatja eszünkbe – jegyezte meg, hozzátéve: a legvalószínűbb helyszín a Rákóczi híd budai hídfőjénél található állami telek, de az épület elhelyezését még a szakmai szervezetek képviselőivel is megvitatják. Jövőre a kormány nemzetközi építészeti pályázatot ír ki, melynek zsűrijében Rubik Ernő is helyet kap, majd 2014 és 2017 között a tervek szerint lezajlik a beruházás.
Fürjes Balázs az MTI-nek elmondta: az előzetes koncepcióban egy 10-20 ezer négyzetméteres kulturális központ szerepel. A forrásokra kitérve a kormánybiztos közölte: megvizsgálják az európai uniós finanszírozás lehetőségét, de a magyar kormány kész arra, hogy akár saját erőből is megvalósítsa a várhatóan komoly gazdasági hasznot hajtó beruházást.
Rubik Ernő a bejelentés után kiemelte: a Rubik-kocka népszerű sporttá vált, kirakására évente mintegy 150 versenyt rendeznek a világon. A Kossuth-díjas építészmérnök és feltaláló reményét fejezte ki, hogy nemcsak 2014-ben – a kocka 40., neki pedig 70. születésnapján –, az alapkőletételnél lehet jelen, hanem három év múlva a kész épületet is megcsodálhatja. A bejelentés után egyébként Orbán Viktor és Rubik Ernő együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány vállalta, hogy a Rubik-kockát formázó épületben állít emléket a magyar szellemi teljesítményeknek, és a beruházás során folyamatosan igénybe veszi a feltaláló észrevételeit. Rubik Ernő pedig a megállapodásban kijelentette: hozzájárulását adja ahhoz, hogy a felépítendő épület alapjául a védettséget élvező Rubik-kocka motívum szolgáljon.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 23 (30 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
enyary 2012-05-02 15:51:11 #4

Viktor második építészeti baklövése

gyfodor 2012-04-06 16:08:36 #3

Szellemes, de tér kell hozzá, hogy érvényesüljön a látvány. Több, mint a Nemzeti színháznál...

verpeter 2012-04-05 10:12:03 #2

Merjünk nagyot rémálmodni!

Ghile Gábor 2012-04-02 11:31:45 #1

Reméljük, a talapzatot addig átgondolják ( meg talán az egész projektet - ajánljuk a rotterdami kockaházakat, amit 1984-ben építettek). A rendszerváltáskor nagy durranás lett volna - Pécsett egy jó parkolóháznak is közel ilyen a megvalósítása. Nem semmi, hogy a "pályázat" előtt két évvel kiderül a nyertes forma:) - az építészek újfent rajzolók lesznek. Szép kilátás lesz a Nemzetire ;)...

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©