Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Eldőlt! Az Etele térig 8,6 milliárdból épül meg az 1-es villamos pályája
Zaha Hadid tervei alapján épül a világ legnagyobb repülőtere Pekingben
Dubaj nem megy a Marsig, a sivatagban épít marsi civilizációt
Sokmilliárdos beruházás indul az Andássy úton
Holnap dől el, hogy eladják-e a Bálnát
Az illegális fakitermelés országában fából építenek lélegző lakótoronyot
Brutális beépítés jön a Feneketlen-tónál az ÉMI helyére
Hat gyorsforgalmi utat köt majd össze az új Duna-híd
Hipermodern városközpont lesz a Szervita tér, de mi lesz a szobrokkal?
Megszűnne az Olof Palme sétány – megvannak a Városliget látványtervei
Máris káosz van az új szuperkórház építése körül
Megéri? 1,5 milliárd dollárból épül fel George Lucas futurisztikus múzeuma
Épül a jövő lakóparkja: szegedieknek építenek ufólakóparkot
Címkék: Veszprém, felújítás, Húszemeletes, energretikai beruházás


Milliárdos felújítás előtt áll a veszprémi toronyház
donkanyar 2015. február 22.      
Kívül-belül rendbe hozzák uniós pénzből Veszprém egyik szimbólumát, a Húszemeletest. Úgy számolják, hogy 70 százalékos energiamegtakarítást hoz majd a felújítás.

Mintaprogramként végzik el a toronyház komplett energetikai felújítását, amely a külső szigetelést, a fűtés-hűtés, a vízellátás és az elektronikai rendszer korszerűsítését egyaránt magába foglalja – mondta kedden a helyszínen Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár.

Szabó Zsolt hozzátette: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen készített tervekből a lakók döntése alapján választják ki a megvalósítandó elemeket, a beruházás költsége várhatóan 500 millió és 1 milliárd forint között lesz. Az építkezést jövő tavasszal kezdik, és 2016 őszén fejezik be.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az épület központi elhelyezkedése és városképi szerepe különös jelentőséget ad a felújításnak. Országosan 240 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a társasházak energetikai korszerűsítésére – tette hozzá.

Forrás: MTI

A valójában csak 19 emeletes toronyház 62 méter magas és 160 lakás található benne. A legfelső szintjén 1976-ban nyílt meg a Tető-Bár, későbbi nevén a Panoráma presszó és bár. Az épület Márton István tervei alapján épült.

"...A gigantikus betontömb, mely több mint száz családnak az otthona, kritikus állapotban van. Önerőből a lakók még a helyi önkormányzat jelentős támogatásával sem tudják felújíttatni, a belvárosi rehabilitációs programba pedig az előírt kritériumok miatt nem fért bele. A város most viszont felkérést kapott egy olyan mintaprojektben való részvételre, amely egy energiahatékonysági átépítés által az épület komplex rekonstrukcióját jelentené. A veszprémi toronyház, ismertebb nevén a „húszemeletes”, hazánk egyik legmagasabb épülete. Bár eredetileg 22 emeletesre tervezték, végül csak 19-et engedélyeztek az akkori építési hatóságok a hetvenes években..."- írta a Magyar Hirlap 2010. július 28-i cikkében.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Ghile Gábor 2015-02-23 11:48:37 #1

"a beruházás költsége várhatóan 500 millió és 1 milliárd forint között lesz". Mérnökök vagy itt-a-piros-hol-a-pirosozók számolják ki :D? 160 lakásra vetítve a felújítási költség 3,1-6,2 millió forint????

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©