Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Mega Apple-üzlet nyílt Dubajban
Perelnek a lakók: Túl jó a kilátás!
Olyan olcsó lesz a napelem, mint az újságpapír!
Hangulatjelentés homlokzatdíszekkel – és te hogy vagy?
Miért lett citromdíjas a Füzéri vár és a Népstadion elbontása?
Átalakul a pesti szellempláza
Krasznahorka büszke várának felújítása lassan halad előre
Az építés szabadsága – Pályázat a Szigeten
Drágábban építik a Nemzeti Lovardát
eVolo 2017: Újabb elképesztő felhőkarcoló tervek
Világszínvonalú vitorláskikötő épül Balatonfüreden
Jövőre végre hasznosíthatják az Alkotás úti torzót
Építészeti műalkotás lesz London új látványossága
Címkék: Auschwitz, Németország, Izrael, koncentrációs tábor, terv, kiállítás


Kiderült, ki és hogyan csempészte ki Auschwitz építészeti tervét Németországból
sebesp 2016. július 6.      
A Bild című német újság kérésére Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csempészte ki Németországból 2009-ben az auschwitzi koncentrációs tábor eredeti építészeti terveit.

A tervrajzokra a német lap talált rá a feketepiacon, de Berlin akkor azt állította, hogy a német államot illetik – állítja a Bild akkori főszerkesztője. Kai Diekmann a Spicc című héber nyelvű berlini újságnak azt mondta, hogy a tervek a II. világháború háború utáni zűrzavaros időkben előbb a kelet-német titkosszolgálatot vezető Erich Mielkéhez kerültek, majd 1989-ben, a két Németország újraegyesülése után tisztázatlan körülmények között a feketepiacon kötöttek ki. A Bild ott vásárolta meg őket hét évvel ezelőtt.

Egy másik német lap úgy tudja, hogy a tervek az azokat készítő egyik építész birtokában voltak, és tőle vette meg az újság. Bármelyik változat igaz, mindenképpen huszonkilenc eredeti, 1941-ben készült tervrajzról van szó, s az egyiken Heinrich Himmlernek, az SS vezetőjének aláírása is látható.

A Bild értesítette a hatóságokat a dokumentumok megszerzéséről, mire a belügyminisztérium és a szövetségi levéltár közölte, hogy azok a német állam tulajdonát képezik, és a levéltárhoz kell kerülniük, amely megvizsgálja eredetiségüket. Figyelmeztették a lapot, hogy ha bárki el akarná vinni őket az országból, az ellen büntetőeljárást indítanak.

Diekmann viszont – mint mondta – meg volt győződve arról, hogy a terveknek a jeruzsálemi Jad Vasem múzeumban a helyük. Arra jutott, hogy olyan embert kell találnia a tervek kicsempészésére, akit bizonyosan nem tartóztatnak fel a határon.

Megkérdeztük Netanjahutól, hogy eljönne-e Berlinbe egy ceremóniára, amelyen ünnepélyesen átadjuk neki a tervrajzokat, és igennel felelt – emlékezett Diekmann. Arról nincs információ, Netanjahu tudta-e, hogy a dokumentumokat törvénytelenül viszi ki Németországból.

Az ünnepélyes eseményre 2009. augusztus 27-én került sor Netanjahunak és a Jad Vasem igazgatójának, Avner Salevnek a részvételével a Bildet kiadó Axel Springer vállalat székházában.

Aki nem emlékezik a múltra, az elronthatja a jövőt. A német népnek súlyos szégyene van, ez a gonosz tervrajza volt, amelyről úgy gondoljuk, hogy a Jad Vasemben kell lennie, és nem itt – mondta Diekmann.

Netanjahu egy hónappal később az ENSZ Közgyűlésében elmondott beszédében támadta a holokauszttagadó iráni elnököt, Mahmúd Ahmedinezsádot, és az ő álláspontja cáfolatára bemutatta az egyik tervrajzot. Hamisítványok-e ezek a tervek Auschwitz-Birkenauról, ahol zsidók millióit ölték meg? – kérdezte az izraeli kormányfő a pulpitusról.

A tervrajzokat később háromszor is kiállították a Jad Vasemben, egy részük bekerült az állandó kiállítás anyagába, a többit az intézmény archívumában őrzik. A német hatóságok nem indítottak eljárást a Bild ellen a tervek kicsempészéséért, sőt Angela Merkel német kancellár azt mondta, megindító a Bild kezdeményezése, hogy ajándékba adta őket a Jad Vasemnek.

A Háárec című izraeli lap megkérdezte a múzeumot, amely úgy válaszolt, hogy a Bild rendezte a tervek tulajdonjogát a német szövetségi archívummal, a Jad Vasem pedig átadta a német levéltárnak a dokumentumoknak egy eredetivel megegyező minőségben készült másolatát.


Forrás: MTI

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©