Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Kárpát-medencei Borközpont épül Budafokon
70 év után régi pompájában a Román Csarnok
Egy Zsolnay- és egy Herendi-díszkút néz szembe egymással az új József nádor téren
Az Év Irodája 2017 Verseny díjazottjait ünnepeltük
2018-ban átadásra kerülő extravagáns épületek a nagyvilágból
Európai színvonalú táncművészeti oktatási központot adtak át az Amerikai úton
A Futureal három projektje a Well minősítési rendszernek megfelelő első európai példák
250 m magasan fekvő gigantikus üvegház landol 3 torony tetején Kínában
Épületeink értékmegőrzése nyomában
Az egykori remízben talált menő új irodára az ACG reklámügynökség
A hamburgi AIT Award 2018 díj finalistái között a 3h és a Váncza Művek
Áttekintés: Budai fejlesztések 2017-2018-ban
A felújítás alatt álló M3-as metró állomásainak új látványtervei
Címkék: Az Apple új campusza


A világ legnagyobb üvegtóruszának kulisszatitkai
Java 2016. augusztus 3.      
2017 elejére készül el az Apple új campusza, a légies, 260 ezer négyzetméteres, impozáns méretű repülő csészealj, amely futurisztikus, jövőbe mutató kisugárzásával az Apple tevékenységének eszmeiségét hirdeti a világ felé. Itt minden megvalósítható – vagyis a lehetetlen nem létező fogalom!

A tervezés még 2009-ben kezdődött, amikor Steve Jobs, az Apple akkori vezérigazgatója felkereste a tervező Norman Forstert a következő szavakkal: "ne úgy gondolj rám, mint egy ügyfélre, hanem úgy, mint a csapatod egy tagjára’” – emlékezett az építész.
Steve Jobsnak egyetlen célja volt az új létesítménnyel: hogy létrehozza a világ legkorszerűbb irodáját. Halála évében ő maga mutatta be az épület terveit a cupertinói városi tanácsnak.
A világ leghatalmasabb hajlított üvegből létrehozott transzparens tórusza levegős, nyitott tereivel, mintegy 7700 négyzetméteren erősíti a jó munkához elengedhetetlen Apple csapatszellemet. Az egész épülethez, a külső és belső falakhoz több, mint 3 ezer hajlított, méretes üvegtáblát használtak fel. Az Apple sztárdizájnerétől, Jony Ivetől azt is megtudtuk, hogy a világ legnagyobb hajlított ablakait építették be. Az energiamegtakarítás jegyében a campus üzemeltetése kuriózumként 100 százalékban megújuló energiával üzemel, részben napenergiát, illetve bioüzemanyagokat hasznosítva. A székház energiaellátásáról több mint 65 ezer négyzetméternyi napelempanel és egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású hőerőmű gondoskodik. Az épület hőháztartását természetes szellőzési rendszer optimalizálja, s általa lehetővé válik, hogy az Apple Campusban az év nagy részében ne kelljen bekapcsolni a légkondicionálást. Ezért körülbelül 4300 speciálisan kialakított, üreges betonlapot építettek be a plafonba és a padlóba. Az Apple ilyen módon tudja tartani azt a vállalását, hogy a campus megnyitásával nem növeli tovább az üvegházhatású gázok kibocsátását a mostani szinthez képest.
Az Apple Campus környezetét fásítják mintegy 7 ezer fa ültetésével. A kaliforniai építési helyszín klimatikus szélsőségeit figyelembe véve a szakemberek szárazságtűrő, őshonos fajtákat kerestek, amelyek jól bírják a gyakori aszályokat. A változatosság kedvéért gyümölcsfák is kerülnek majd a területre, amelyek terméseit – sárgabarackot, szilvát, cseresznyét, datolyaszilvát, olívát és almát – az irodaház kávézójában kínálják majd fel a vendégeknek. A napi öntözést újrahasznosított víz felhasználásával fedezik. A kiváló munkakörülményeket szem előtt tartva az Apple ezer darabos biciklikészlete várja a dolgozókat, hogy nyeregbe pattanva róják a kilométereket a 70 hektáros területen, az erre a célra kialakított biciklipályákon. Emellett több kilométernyi futópálya is a mozgás szerelmeseinek rendelkezésére áll, nem beszélve arról a 70 millió dollárba kerülő, legmodernebb gépekkel ellátott wellness központról, mely szintén a test megújulását segíti. A felmérések szerinti 11 ezer gépkocsi tárolására van igény, s ennek jelentős részét sikerült a föld alatti gépkocsi-tárolóban elrejteni, de valamennyi autó kénytelen a felszínen várakozni az erre kijelölt parkolókban. Láthatóan az Apple aprólékos odafigyeléssel gondolt a környezettudatosságra, s tovább népszerűsíti az elektromos autó használatát is, ezért 300 elektromos töltőállomást létesített. A több mint tízezer ember étkeztetésére a földszinten egy 5500 négyzetméteres étkezőrészleget alakítottak ki, s mobilitásának köszönhetően akár több mint 2 ezer ember egyidejű befogadására is alkalmassá válik. Emellett több mint 1800 négyzetméternyi pihenőrészt alakítanak ki a félemeleten, valamint 1750 ülőhelyet a teraszon.
Az épületben több mint 12 ezer Apple alkalmazott végzi napi munkáját, mely egy kisebb városnyi embernek felel meg. A megvalósítási költségeket valahol az ötmilliárd dolláros határ közelében kell keresgélni – tudtuk meg a vezérigazgatótól.

video (designboom.com)
Forrás: www.irodablog.hu
www.designboom.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©