Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Piliscsabai családi ház nyerte a 13. Média Építészeti Díját
21. századi csúcstechnológiáját képviselő okosvárost épít Bill Gates a sivatagban
Az Olof Palme-ház Millenium Háza néven születik újjá a Városligetben
Feketeházy János hídtervező alkotásaiból „Összekötetések” címen különleges kiállítás nyílt
A lebombázott Moszul moduláris 3D lakóhidakkal épül újjá Vincent Callebaut tervei szerint
Startol a Károlyi-Csekonics-palotaegyüttes újjáépítése
Világsikerű magyar Chameleon Smart Home fejlesztés az olcsó okos otthonokért
A Cushman & Wakefield európai szolgáltató központjában jártunk Budapesten
Zaha Hadid gigantikus olajkutató központja Rijadban
Előkészületek a történelmi múltú Keleti és Nyugati pályaudvar rekonstrukciójáért
Bontani vagy modernizálni – ez itt a kérdés
Vízbe merült étterem
Milliárdos fejlesztések a margitszigeti szállodákban
Címkék: Deák tér, evangélikus, Insula Lutherana


Megújult a Deák téri evangélikus (Insula Lutherana) Kulturális és Lelkiségi Központ
Java 2016. november 16.      
Balog Zoltán ünnepélyes keretek között nyitotta meg az átalakított Evangélikus Országos Múzeumot és az itt látható Luther öröksége című új állandó kiállítást. A központ újabb gyöngyszeme annak a kultúrának, amiért az evangélikusok több száz éve helytállnak Magyarországon és a Kárpát-medencében.

A múlt

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége 1972 decemberében Országos Presbitérium határozatot hozott arról, hogy a már működő két gyűjteményi ág – a levéltár (a XVIII. század közepétől létezik) és a könyvtár (1957-ben önállósult a levéltártól) – mellett létre kell hozni egy múzeumot is. A szervezéssel Dr. Fabiny Tibor egyháztörténészt bízták meg.

Akkoriban egy hazai egyháztörténeti jubileum volt az ügy segítségére. 450 évvel a múzeum „születése” előtt, 1523-ban mondta ki a budai országgyűlés ugyanis a lutheránusok fej- és jószágvesztésének törvényét. Fabiny Tibor azt javasolta, hogy erről országosan megemlékezve, látható jelét kell adni, hogy „élnek még a magyar lutheránusok”. Az Országos Presbitérium pedig a törvénycikk emlékére mondta ki az Evangélikus Országos Múzeum megalapítását. Fabiny professzor választása a Deák téri evangélikus épületegyüttesre, az „ország templomának” közvetlen közelére esett. Az épület már akkor is a pesti (Deák téri) gyülekezet tulajdonában volt, de a kiszemelt földszintet – az épületet fölszabdalva – számos bérleti helyiség foglalta el, mint például egy virágüzlet, a Kézműipari Vállalat és a Munkásőrség. Hosszas huzavona után sikerült minden érintett elköltöztetni. A Művelődési Minisztérium 1975 decemberében már az V. ker. Deák tér 4. címet megjelölve adta ki a múzeumi működési engedélyét.

Az építési, átalakítási munkálatokat az Országos Műemléki felügyelőség építésze, Havassy Pál és Gryllus Vilmos, a kivitelezést felügyelő építész irányította 1979-ben.


A kiállítás

A mostani megnyitón a több digitális alkalmazással és interaktív játékkal gazdagított kiállítást méltatva Balog Zoltán hangoztatta: a tárlat segítségével a "gazdag múlt" része lehet a jövőnek, a 21. századnak. A miniszter szavai szerint az evangélikusoknak ma is „van mondanivalójuk", és jelen akarnak lenni a város, az ország és az életünk alakításában. A protestánsok szép, közös hagyománya a colloquium fratres, vagyis a testvérek beszélgetése. Ebben pedig ma Magyarországon az evangélikusok „mintha jobbak lennének, mint mások". Ők képesek a saját köreikben a testvéri vitára, „mi pedig azt kérjük tőlük, hogy ne adják föl, hanem vonjanak be minél többeket ebbe a vitakultúrába, amelyre olyan nagy szüksége van a magyar közéletnek, de a magyar kulturális és talán még a tudományos életnek is” – mondta a tárcavezető.

A 300 millió forint kormányzati támogatással átalakított múzeum legfontosabb darabja Luther Márton saját kézzel írt végrendelete és annak digitális bemutatása. Az ónémet szöveget lefedő üveglapon különböző korongokat cserélgetve nemcsak a szöveg magyar fordítása olvasható, de a végrendeletben szereplő emberekről,a Luther családjáról és a dokumentum Magyarországra kerüléséről is informálódhat a látogató.

A kiállítás három térből áll: főtér, templom, ház. A főtéren a végrendelet mellett szerepel egy preparált orgona, amelyhez odaülve bárki kipróbálhatja a hangszer regisztereit. Van egy tároló a kommunista diktatúra alatti heroikus harcát vívó evangélikus egyház életéről és tanúi lehetünk építészettörténeti érdekességeknek is, mint például annak a 40-es években tervezett templomi makettnek, mely végűl nem épűlt meg. A templomokat bemutató térben 3D-s filmen láthatók Budapest és néhány vidéki település népszerű evangélikus templomai, ugyanitt kirakós játék segítségével sajátíthatják el a látogatók, hogy milyen tárgyak kerülhetnek egy evangélikus templom oltárára. A kiállítás harmadik része az evangélikus családok hagyományos mindennapjait, fontosabb ünnepeit mutatja be. A háromosztatú kiállítótér alatt egy negyedik is helyet kapott az erre a célra berendezett óvóhelyen: méltó emléket állítva Sztehló Gábor emlékének, aki 2000 embert, köztük 1600 gyermeket mentett meg, valamint Keken Andrásnak, aki szintén embereket bújtatott a nehéz időkben.


Forrás: Kormány.hu
Fotó: Bartos Gyula/EMMI

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©