Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A párizsi Magyar Intézetben a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény Akik Budapestet építették című kiállítása
Betontechnológiai attrakció Mohácson
Piar Tér Idő 100 200 300
Aranykorok emlékezete – Kulturális Örökség Napjai 2017
Aranyfokozatú munkáltatói díjat kapott a VELUX Magyarország Kft.
Bódék helyett Pavilonkert
Innovatív építőanyag a CPR.hu-n
Vándorkiállítás mutatja be a Batthyány-uradalmakat Nagykanizsán
A megújuló Várkert Kioszk előtt köszöntötték az Ybl Miklós-díjasokat
Megújul az ÉTDR
Milliókat érint az energiaszegénység
Együttműködési központot épít a győri Széchenyi István Egyetem
Hétszázmillió forintos beruházással épül sportcsarnok Répcelakon
Címkék: FAKRO, tervpályázat


Itt vannak a nemzetközi FAKRO tervpályázat győztesei!
droID 2016. december 14.      
A FAKRO 10 000 € összdíjazású pályázata a tervezők szociális érzékenységét és valós társadalmi felelősségvállalását tette próbára, sikerrel. Spanyol, olasz és thai építészek kerültek dobogóra.

A versenykiírás egy meglévő, használaton kívüli épület felújítását és rekonstrukcióját foglalta magába, aminek a jelenleg elérhető legmagasabb technológiai színvonalon kellett megvalósíthatónak lennie. A felújított épülettől energiahatékonyságot várt a kiíró, valamint azt, hogy a kitűzött új funkciót megfelelően tudja ellátni. A koncepciónak az építészet szélesebb kontextusában szociális, kulturális és gazdasági kérdésekre is választ kellett adnia, amit nem meglepő módon teljesített is, hiszen úgy tűnik, ezekkel a hívószavakkal jellemezte az A10 magazin főszerkesztője, Indira van’t Klooster is, aki a pályázat zsűrielnökként működik.

A háromtagú zsűri olyan javaslatokkal találta szemben magát, amelyek elhanyagolt, helyi és országos vitát ösztönző épületek felújításával foglalkoztak. Ezek között irodaépületek, iskolák, gyárak, városközpontok, katonai létesítmények, világítótornyok és templomok is voltak.


A nemzetközi zsűri tagjai:
Indira van 't Klooster (Hollandia) –  az A10 New European Architecture Cooperative főszerkesztője, a Reactivate!of Duch Architecture (2013) és a „Forty and Famous, 10 interviews with young architects of Europe (2016) kiadványok szerzője
Anna Judina(Franciaország) – építészeti és design szakíró, kurátor, a Monitor magazin főszerkesztője, a Lumitecture (2016), Furnitecture (2015) és a Phase: the Architecture of Jakob + MacFarlane (2013) kiadványok szerzője
Sabina Sujew (Lengyelország) – Képzőművész, a FAKRO export menedzsere


Első helyezet – 5000 €
Lőszergyár átalakítás Sevilla, Spanyolország

Építész: Antonio Torres Sanz

Az átalakításra a tervező egy Sevillában található lőszergyár 1929-ben épült pavilonjait választotta. Torres Sanz a pályázatában a 26 éve használaton kívüli épületegyüttes megújult építészeti kontextusát az egyre emelkedő számú egyszülős családokra, a bevándorlókra, a messziről ingázó munkásokra és az elszegényedőkre fókuszálva alakította ki. Az épület megőrzésére a városi centrumok dzsentrifikációjának emelkedése és a meglévő épületek fokozatos eltűnése miatt vállalkozott. Alternatívát kínált a használaton kívüli épület rehabilitációjára, élő, szociálisan érzékeny, ideiglenes terek létrehozásával, megőrizve azok integritását és eredeti értékeit. A FAKRO termékek, amelyeket gondosan integráltak az épületbe, tényleges hasznot hoz az ott élők számára.

Az zsűri értékelése:

A pályázat megtartja az ipari építészet történelmi értékeit és az aktív visszailleszkedés érdekében korunk szociális és társadalmi igényeinek felelteti meg az épületet. Mint ilyen, a városfejlesztés kulturális sokszínűséget ad, egyfaja gazdagodás és társadalmi harmónia formájában. A zsűri csodálattal adózott a tervező társadalmi elkötelezettségéért, a létrehozott konceptuális értékért és építészeti részletek kidolgozottságáért. A kedves belső terek maximálisan kihasználják a természetes fényt és az egészséges belső klímát az okos szellőztetőrendszeren és a hatékony energiacsökkentési eljárásokon keresztül.


Második helyezet – 3000 €
Casa Migrante, Olaszország
Építész: Filomena Visone

Visone törekedett arra, hogy összekapcsoljon két problémát, és azokat egyetlen építészeti javaslattal oldja meg a Fiumefreddo elavult épületéből és az Olaszországba beáramló menekültek emelkedő számából, társadalmi-gazdasági kérdéseiből kiindulva. A javasolt ideiglenes menedék egyszerű, de komfortos. Az emeleti részen privát élettereket kínál, a földszinten pedig közösségi tereket, ahol műhelymunkára, vagy kertészkedésre van lehetőség, a megtermelt ételeket pedig árusítani is lehet helyben. A menekültválság megoldódását követően az apartmanokat turisták vehetik igénybe, akik számára a tengerparti falu középkori városközpontja és a gyönyörű táj nyújt látnivalót.

A zsűri értékelése:

Az ötlet, hogy egy elhagyatott épület azonnal a menekültválság megoldásának szolgálatába álljon, nagyon jól átgondolt konceptuálisan és építészetileg is. Kisléptékű és fenntartható, nem ró további költséget a közösségre, leveszi a terhet a falu szállodáiról, így azok visszatérhetnek eredeti céljukhoz, a turisták kiszolgálásához. Az építészet egyszerű és pragmatikus, napelemes paneleket és tetőablakot használ a fény és az energiahatékonyság érdekében. Alapvetően ideiglenes használathoz igazodnak a tervek, és lehet, hogy bonyolult lesz hosszabb, állandó használatra alakítani, de a közösségi terek bevételi forrást jelentenek, valamint alkotásra és interakcióra nyújtanak lehetőséget.


Harmadik helyezet – 2000 €
Közösségi piac, Thaiföld
Építész: Warat Rodpechprai

A dolgok gyorsan változnak Thaiföldön, a régi épületek gyakran eltűnnek, hogy helyet biztosítsanak az új és modern épületeknek. Rodpechprai megoldása megőrzi a helyi hagyományos piacot a sűrűn lakott városi környezetben. A piacot a helyi újlakás-építési rendszerbe integrálja, közösségi tereket hozva létre, valamint egy magasvasút állomást is. A tetőablakok innovatív használata megoldja a kis tetőnyílások és a napfény iránti igény közötti ellentét problémáját, homorú lencsék segítségével szórva szét a természetes fényt. A fák és a vízhálózat közösen olyan egészséges beltéri klímát hoz létre, amelynek köszönhetően a belső terek nem válnak érzékennyé a túlmelegedésre és az üvegházhatásra.

A zsűri értékelése:

A pályázat azért nagyon vonzó, mert kis ablakok segítségével megoldja a használhatatlanul sötét cipősdoboz jellegű terek problémáját. Az ötletes, homorú lencserendszer maximalizálja a természetes fény használatát, miközben hűvösen tartja a belső tereket. A fákkal gazdagított zöldtető látványossá teszi a közösségi tereket és egyben biztosítja az egészséges belső klímát. Mindent egybevetve a jól átgondolt környezet helyet, természetes fényt és komfortos belső tereket teremt, megmutatva, hogy az építési programokban bőven van még kihasználatlan potenciál.


Említésre méltó, kiemelt projektek
SH-IT Shelter, Olaszország
Építész: Davide Roth

A zsűri értékelése:

A pályázat megmutatta, hogy az elkötelezettség és a felháborodás is vezethet kiváló eredményre. Az Aiazzone gyárat „szörnyként” aposztrofáló, heves vádakból építkező pályázat a fiatal álláskeresők és kisvállalkozók, az olasz társadalmi-gazdasági válság hatásának legjobban kitett csoportjai számára nyújt megoldást egy gyárkomplexum korábban sohasem látott, intelligens átalakításával. Arra törekszik, hogy átalakítsa a terület kétségbeesett, elfeledett és disztópikus státuszát. Roth munka- és élettérrel ötvözött közösségi tereket hoz létre, amelyek vonzzák a potenciális ügyfeleket az újonnan létrehozott vállalkozások és helyi cégek számára, valamint elősegítik a közösség érzetét a lakók között.


Jobb tanulókörnyezet, USA
Építész: Jeffrey Clancy

A zsűri értékelése:

Hogyan oldjunk fel a rossz belső kialakítást? Clancy pályaműve tisztelgés minden olyan állami tulajdonú épület előtt, amelyek elégtelen költségvetésből épületek, de egyszerű és hatékony módon fejleszthetők. Ezen az úton járva a használók háromszoros értékhez jutnak: felhasználóbarát, egészséges belső klímával rendelkező és környezetbarát épülethez.


Világítótorony, Spanyolország
Építész: Isabel Gomez Garcia és Javier Serrano Fajardo

A zsűri értékelése:

A költészet ereje. Gomez Garcia és Serrano Fajardo terve egy intelligens emlékeztető, hogy minden épület – legyen akár kicsi és figyelmen kívül hagyott is – értékes térré válhat, ha a vizuális költészetet a természetes fények játékával ötvözzük.


(x)

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Lindab
Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©