Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Új látványtervek érkeztek a múzeumszakmai központról
Felavatták a megújult Nemzeti Lovardát
Relax, lebegés és északi fény
Háromszorosára bővítik a 13 éve bezárt pesterzsébeti fürdőt
Törvény született: Sürgősséggel épül a stadion a Margitszigeten
A világ legmagasabb fa felhőkarcolója épülhet meg Tokióban
Iroda, amely összeköt
Elhunyt Zalaváry Lajos építőművész
Dübörgött az építőipar 2017-ben
Földre szállt fekete lyuk: itt a világ legsötétebb épülete
Elkészült a világ legmagasabb szállodája
Ahol zsarnokság van, ott... tegyetek valami jót, építészek!
Függönyöket behúzni, jönnek a városképvédő drónok!
Címkék: Budapest, József Attila-lakótelep


Új Üllői-úti fák, avagy hogyan lesz panelből penthouse a Ferencvárosban?
sebesp 2017. február 18.      
Tervpályázatot írt ki a ferencvárosi önkormányzat a József Attila-lakótelep megújítására.
...Az ég legyen tivéletek,
Üllői-úti fák.
Borítsa lombos fejetek
szagos, virágos fergeteg...

A IX. kerület pénteken közölte az MTI-vel, hogy Budapest egyik legkedveltebb lakótelepe megépítése óta nem sokat változott, miközben kifejlődött jelentős növényzete komoly értékké vált. A társasházak jogos igénye egyebek mellett az energetikai korszerűsítés, amelynek költségeit ráépítésekből állnák. A zöldfelületi, közterületi rendszer sokszor esetlegesen kialakult állapotát hozzá kell igazítani a tényleges igényekhez. Cél a parkok és pavilonok megújítása, közösségi központ rendezése, valamint az Üllői út zajvédelmének és a parkolás problémáinak megoldása. A településrendezési és építészeti tervpályázat eredményét június 13-án hirdetik ki.

A közleményben idézték Szűcs Balázst, Ferencváros főépítészét, aki szerint Magyarországon csaknem nyolcszázezer lakótelepi lakás épült a szocializmus évei alatt, ennek 1 százaléka, több mint nyolcezer lakás a IX. kerületi József Attila-lakótelepen. Most az önkormányzat kísérletet tesz arra, hogy a lehető legszélesebb körben összegyűjtse a településtervezői és építész szakma ötleteit, hogy a nemzetközi díjakkal kitüntetett ferencvárosi városrehabilitációhoz hűen a kerület lakosságának harmadát érintő újabb területén példát mutasson Magyarország többi lakótelepei számára.

A tervpályázatban Ferencváros Önkormányzata megoldást vár a lakótelep közösségi központjának kialakítására. Egy ilyen agóra az itt élők lakóhelyük iránt érzett kötődését erősítené – mutatott rá a polgármester.

További probléma az Üllői út zajvédelme és a parkolás. A lakótelep építésekor a lakásszámokhoz képest kevesebb parkolóhelyet alakítottak ki, az eltelt időszakban megszaporodó kocsiszám a helyzetet tovább rontotta. Mint Bácskai János elmondta, a reggeli és esti csúcsidőben több ezer autó halad át a lakótelepen, ugyanakkor 100 gépjárműre 75 parkolóhely jut.

A négyszintes házak nem rendelkeznek lifttel. Emellett a műszakilag elöregedő épületek energetikai korszerűsítése a társasházak jogos igénye, amelynek költségeit a lapostetők ráépítési lehetősége fedezi– írja az MTI.

Szűcs Balázs, Ferencváros főépítésze kiemelte, kutatások szerint a József Attila-lakótelep a főváros legszeretettebb lakókörnyezete. A cél pedig ennek még szerethetőbbé tétele. Idén 60 éve, hogy a lakótelep első épületének építkezése elindult. Az első épületek skandináv jellegű alaprajzi modell szerint készültek, jellemzően korszerű lakásalaprajzokkal, ugyanakkor hátrányuk, hogy kisebb családokra tervezték, a mai családmodellnek pedig szűkösek.

A szocializmus éveiben Magyarországon 800 ezer lakótelepi lakás épült, ebből 8 ezer itt található a IX. kerületi József Attila lakótelepen. Ferencváros lakosságának pedig harmada él a József Attila-lakótelepen.

Forrás: orientpress.hu
További információ, kiírás: www.mek.hu

Ferencvárosi séták - A József Attila-lakótelep története

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©