Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Csőálom vagy rémálom?
Makovecz Imre Emlékközpont nyílt az építész egykori házában
Szegénynegyed, Sárkányváros és Mad Max övezet is lesz a kisvárdai élményparkban
Ez történik, ha Obama építészt játszik
Stan és Pan New Yorkban: Ikertornyok Hatherwicktől
Egy brutalista villaépülete a békeidőkből
Magasvasút lesz a Rákoskeresztúrra vezető új metróvonal
Cikkcakkba rendezné BIG a Google dolgozóit
Indul a pályázat a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelyének tervezésére
Hagymatikum fejlesztés, miért is? Nyolcmilliárdért!
Mókás metróállomások az építészet fenegyerekétől
700 millióba kerül a dubaji világkiállításon való részvétel előkészítése
Kínában elkészült a világ leghosszabb üveg függőhídja
Címkék: Egyesült Államok, Apple, irodaház


Kilövésre kész az Apple repülő csészealja
sebesp 2017. február 23.      
Megvalósult Steve Jobs egyik legnagyobb álma: nyáron teljesen kész lesz a cég második székhelye, amit korábban Campus 2 néven emlegetett a cég. Az űrhajót mintázó, üvegfalú óriásépület végleges neve Apple Park lett. A dolgozók már áprilisban elkezdhetnek beköltözni a szuperdrága komplexumba.Steve Jobs halála előtt négy hónappal mutatta be Cupertino város közgyűlésén az Apple Park nevű épület terveit, amit nemcsak az Apple központjának, de a tudomány és a kreativitás fellegvárának is szánt. Az alapkövet 2013 novemberében rakták le, az ötmilliárd dolláros épület munkálatai pedig nemsokára lezárulnak négy év építkezés után. A parkosított területeken még nyáron is folynak majd a munkálatok, de az épület átadásra készen áll.

Az első pár dolgozó áprilisban költözhet be Tim Cookkal együtt, de októberre már szeretnének mindenkit átköltöztetni. Az Apple új központja több mint tizenkétezer dolgozónak biztosít helyet, kör alakú, üvegfalú kialakítása révén pedig leginkább egy földre szállt űrhajóra hasonlít. Méretei a Pentagon épületének nagyjából a kétharmadát teszik ki.

A 260 ezer négyzetméteres főépület a világ legnagyobb olyan konstrukciója, amely hajlított üvegből és panelekből készült, oldalfalait egy padlótól plafonig érő gömbölyded üvegfal borítja. A közel 710 ezer négyzetméter összterületű telket még a Hewlett-Packardtól vásárolták meg, a főépületen kívül több mint kilencezer fát telepítettek be, emellett egy nagy rét, gyümölcsös és tó teszi természetesebbé a környezetet és tölti ki a hatalmas területet.

Az épület teljes egészében megújuló energiaforrásokra támaszkodik, és Tim Cook szerint talán a világ egyik leginkább energiahatékony épületét sikerült felépíteniük. A tetőre napelemeket szereltek, amelyek képesek árammal ellátni az egész komplexumot. Emellett teljesen természetes szellőzést használ majd.

Steve Jobs február 24-én ünnepelné hatvankettedik születésnapját. A cég előtte tiszteleg az Apple Parkban található előadóteremmel is, amelyet Steve Jobs Theater névre kereszteltek. A terület legmagasabb pontjára, a domb tetejére épített terem ezer főt képes befogadni, innen páratlan kilátás nyílik a telek egészére. Az épület speciális szénszálas erősítésű tetőszerkezetet kapott, bejárata hat méter magas, geometriája gyakorlatilag  egy 50 méter átmérőjű üveghenger.

Az Apple Parkban lesz egy látogatóközpont, egy Apple Store és egy kávézó is, valamint egy 9300 négyzetméteres fitneszcenter, bár utóbbit csak a dolgozók vehetik igénybe. A jelenleg használt Infinite Loop nevű, két-háromezer embert fogadni képes székházat használni fogják a jövőben is.


Forrás: Origo.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: -2 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Tibor 2017-02-24 11:27:11 #1

Hahó emberek, legalább egy építész portálnak legyen ereje hozzá a saját szakmáját előtérbe helyezni és az építészt, az alkotókat IS megemlíteni. Minden tervezőt bánt, hogy egy nagy alkotás körül annyian bábáskodnak, majd az átadás körül annyian ragadják magukhoz a dicsőséget, de sok esetben el se hangzik, ki tervezte, statikázta a házat ki volt a gépész, a villamos - ez a dicséret rendre kiamarad az átadási eremóniák alaposan felépített koreográfiájából. ...Amikor néhány évvel a halála előtt Steve Jobs fejében felmerült az ötlet, hogy új székházat kezdjen el építeni, személyesen hívta fel Sir Norman Fostert: "Norman, segítségre van szükségem...". A halála előtti két évet mint a fejlesztő team tagja, úgy dolgozott együtt Fosterrel, hogy az álom valóra váljon - és lassan itt az épület, amelynek csodájára járhat mindenki. Noha biztos mindenki tudja, hogy Foster volt az építész, jó dolog ezt hangoztatni és újra és újra leírni minden épület esetében, hogy tudatosuljon: az építész fontos és elengedhetetlen RÉSZ az épület EGÉSZ életében.

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©