Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A MAD építésziroda terve Milánó átfogó megújulásáért
Hadüzenet a klímaváltozás ellen! Pályázat a Martonvásár MTA Agrártudományi Kutatási tömb tervezésére
Európa legmenőbb vízparti lakásfejlesztései között a hazai BudaPart projekt
Megújul a komáromi csillagerőd, és megkapja a Szépművészeti gipsz szobormásolatait
Multifunkcionális, többdimenziós templom Koppenhágában
Zánka fejlesztéséről új képeket közölt a Vikár és Lukács Építész Stúdió
Szolnok új fogadóépületének látványtervei
A Nirmana első díjas lett az NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont pályázatán
Startol az Illovszky Rudolf Stadion építése!
Daniel Libeskind 150 méteres zöld tornya Toulouse-ban
Hogy áll az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése a Ligetben?
Csak a zene! Ile Seiguin szigetén a futurisztikus Seine Musicale Központ hamarosan megnyílik
Nemzeti Emlékhellyé nyílvánították az esztergomi Várhegyet és Vízivárost
Címkék: Az Unger-ház újjászületése.


Az Unger-ház újjászületése – viták kereszttüzében
Java 2017. március 8.      
Pár éve különleges tervezési feladatot kapott a Bord Építész Stúdió, amikor a sok éves elhanyagoltság után a Múzeum körút 7. szám alatt található patinás Unger-ház sorsa végre elmozdult a holtpontról. Ekkor a társasház tetőtéri beépítéséről és a műemléki épület teljes rekonstrukciójáról született döntés.

Az épület helyén a XVIII. század derekán Unger Benedek kovácsműhelye működött. A tökéletes helyválasztásnak köszönhetően – a mai Astoriánál állt a város egyik kapuja, a Hatvani kapu, amit csak 1808-ban bontottak le – a szekérrel érkezők a városba érve sokszor megálltak a műhelynél, és végeztették el itt a szükséges munkákat. Unger hírneve és hatalma egyre gyorsabban nőtt.Unger Benedek fia, Henrik 1852-ben a Múzeum körúti kovácsműhely lebontása, majd egy újabb ház építése mellett döntött. A feladattal Ybl Miklóst bízta meg, aki egy romantikát bizánci és mór stíluselemekkel ötvöző kétemeletes, két utca közt (Múzeum krt,Magyar utca) átjáró házként is működő épület terveit készítette el. A megvalósult Unger-ház egyébként nem egyezik teljes egészében az eredeti tervrajzon lévő épülettel, ugyanis a rajzról hiányoztak például a griffek, az erkélyek, a csillagdíszes pártázat és egyéb díszek is.


Az Unger-ház rekonstrukciós tervezéséről

A BORD Építész Stúdió 2014 óta foglalkozik a projekttel. A megbízóval közösen kitűzött céljuk az volt, hogy a legapróbb részletekig rekonstruáljuk az egykori, Ybl tervezte épületet. Ezért a művészettörténeti kutatással párhuzamosan már a kezdetektől festő, fa, fém és kő restaurátor szakértők bevonásával készültek a tervek. A helyreállítással párhuzamosan a tetőtér is beépül. Az új elemek a védett épülethez méltó módon, finoman illeszkednek majd környezetükbe.

A tervek alapján az új tető vonala hűen követi az eredeti tetőszerkezet hajlásszögét és formáját, ezáltal az eredeti épülettömeg mind a Múzeum körút felől, mind a Magyar utca felől változatlan marad. A tetőtér alsó szintje az utca felőli oldalakon a meglévő párkányok mögött kialakított teraszokról kap természetes fényt, míg a galéria szint a belső udvar felé nyit majd. Ezáltal a tetőtérben kellemesen világos,hangulatos, napos belső terek alakulnak ki. Az új tető pedig zavartalan, harmonikus egységet alkot a meglévő épülettel,és az utcakép is változatlan marad.

A belső udvar felől az új tető egyfajta könnyed, a záró tagozat felett ellebegő sík látványával jelenik majd meg,de nem konkurál az eredeti épülettel. A megjelenő sík keretbe foglalja az Ybl tervezte épületet, megőrizve ezzel a romantikus lakóépület hangulatát.Az építészeti koncepció szerint a lebegő keret geometriája visszaköszön az átjáró udvar felületének szerkesztésében,és az átjáró udvar egysége önálló köztéri képzőművészeti alkotásként jelenik majd meg. Miután az Ybl féle architektúra mellett újabb építészeti elem nem jelenhet meg, ezért az új elemek a belső udvarban elhelyezett, az épülettől független szoborként jelennek meg. Éjszaka a keret és az udvari burkolat indirekt megvilágítása adja majd a belső udvar fényeit, egyedi hangulatát, ahol egyszerre fellelhető a régi és a mai kor haladó szellemisége, építőművészete.Az építési és egyben örökségvédelmi engedélyezési eljárás jelenleg zajlik.

"Hiszünk abban, hogy a műemléki védelem alatt álló épület visszanyerheti egykori dicsőségét, melyet a mai kor igényeinek megfelelő bővítés még inkább kiemel majd.” - vallják a BORD Építész Stúdió tervezői.

Viták a projektről

Hangos viták zajlanak a közösségi oldalakon egy újabb budapesti ingatlanfejlesztés kapcsán, például az Örökségfigyelő oldalán. Röviden úgy foglalhatjuk össze a történéseket, hogy az Unger-házat, melyet Ybl Miklós tervei alapján építettek fel XIX. század közepén, úgy újítanák fel, hogy egyúttal tetőterét is beépítik. Érdekes összefoglalás olvasható erről a PestBuda oldalon, Viczián Zsófia tollából. Végkövetkeztetése: "Úgy tűnik, a vállalkozó és a lakók is megpróbáltak becsületesen szembenézni azzal a kérdéssel, hogy mi az, ami változtatás nélkül megőrzendő érték ebben az épületben, és mi az, ami változtatható."


Projekt megnevezés: Unger-ház rekonstrukció és tetőtér kialakítás
Helyszín: Budapest V. ker. Múzeum krt. 7., Magyar utca 8-10.
Fejlesztő: Erste Hochbau Kft.
Generál tervező: Bord Építész Stúdió
www.bordstudio.hu, www.facebook.hu/bordstudio
Felelős tervező: Bordás Péter
Építész kollégák: Benke Róbert, Hindy Dorottya, Kiss Dalma, Mezey Tamás
Látványtervek: Ölbey ZoltánForrás: Bord Építész Stúdió
pestbuda.hu
24.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Lindab
Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©