Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Az Amazon formabontó új irodaháza Seattle belvárosában
Kárpát-medencei Borközpont épül Budafokon
70 év után régi pompájában a Román Csarnok
Egy Zsolnay- és egy Herendi-díszkút néz szembe egymással az új József nádor téren
Az Év Irodája 2017 Verseny díjazottjait ünnepeltük
2018-ban átadásra kerülő extravagáns épületek a nagyvilágból
Európai színvonalú táncművészeti oktatási központot adtak át az Amerikai úton
A Futureal három projektje a Well minősítési rendszernek megfelelő első európai példák
250 m magasan fekvő gigantikus üvegház landol 3 torony tetején Kínában
Épületeink értékmegőrzése nyomában
Az egykori remízben talált menő új irodára az ACG reklámügynökség
A hamburgi AIT Award 2018 díj finalistái között a 3h és a Váncza Művek
Áttekintés: Budai fejlesztések 2017-2018-ban
Címkék: Az Unger-ház újjászületése.


Az Unger-ház újjászületése – viták kereszttüzében
Java 2017. március 8.      
Pár éve különleges tervezési feladatot kapott a Bord Építész Stúdió, amikor a sok éves elhanyagoltság után a Múzeum körút 7. szám alatt található patinás Unger-ház sorsa végre elmozdult a holtpontról. Ekkor a társasház tetőtéri beépítéséről és a műemléki épület teljes rekonstrukciójáról született döntés.

Az épület helyén a XVIII. század derekán Unger Benedek kovácsműhelye működött. A tökéletes helyválasztásnak köszönhetően – a mai Astoriánál állt a város egyik kapuja, a Hatvani kapu, amit csak 1808-ban bontottak le – a szekérrel érkezők a városba érve sokszor megálltak a műhelynél, és végeztették el itt a szükséges munkákat. Unger hírneve és hatalma egyre gyorsabban nőtt.Unger Benedek fia, Henrik 1852-ben a Múzeum körúti kovácsműhely lebontása, majd egy újabb ház építése mellett döntött. A feladattal Ybl Miklóst bízta meg, aki egy romantikát bizánci és mór stíluselemekkel ötvöző kétemeletes, két utca közt (Múzeum krt,Magyar utca) átjáró házként is működő épület terveit készítette el. A megvalósult Unger-ház egyébként nem egyezik teljes egészében az eredeti tervrajzon lévő épülettel, ugyanis a rajzról hiányoztak például a griffek, az erkélyek, a csillagdíszes pártázat és egyéb díszek is.


Az Unger-ház rekonstrukciós tervezéséről

A BORD Építész Stúdió 2014 óta foglalkozik a projekttel. A megbízóval közösen kitűzött céljuk az volt, hogy a legapróbb részletekig rekonstruáljuk az egykori, Ybl tervezte épületet. Ezért a művészettörténeti kutatással párhuzamosan már a kezdetektől festő, fa, fém és kő restaurátor szakértők bevonásával készültek a tervek. A helyreállítással párhuzamosan a tetőtér is beépül. Az új elemek a védett épülethez méltó módon, finoman illeszkednek majd környezetükbe.

A tervek alapján az új tető vonala hűen követi az eredeti tetőszerkezet hajlásszögét és formáját, ezáltal az eredeti épülettömeg mind a Múzeum körút felől, mind a Magyar utca felől változatlan marad. A tetőtér alsó szintje az utca felőli oldalakon a meglévő párkányok mögött kialakított teraszokról kap természetes fényt, míg a galéria szint a belső udvar felé nyit majd. Ezáltal a tetőtérben kellemesen világos,hangulatos, napos belső terek alakulnak ki. Az új tető pedig zavartalan, harmonikus egységet alkot a meglévő épülettel,és az utcakép is változatlan marad.

A belső udvar felől az új tető egyfajta könnyed, a záró tagozat felett ellebegő sík látványával jelenik majd meg,de nem konkurál az eredeti épülettel. A megjelenő sík keretbe foglalja az Ybl tervezte épületet, megőrizve ezzel a romantikus lakóépület hangulatát.Az építészeti koncepció szerint a lebegő keret geometriája visszaköszön az átjáró udvar felületének szerkesztésében,és az átjáró udvar egysége önálló köztéri képzőművészeti alkotásként jelenik majd meg. Miután az Ybl féle architektúra mellett újabb építészeti elem nem jelenhet meg, ezért az új elemek a belső udvarban elhelyezett, az épülettől független szoborként jelennek meg. Éjszaka a keret és az udvari burkolat indirekt megvilágítása adja majd a belső udvar fényeit, egyedi hangulatát, ahol egyszerre fellelhető a régi és a mai kor haladó szellemisége, építőművészete.Az építési és egyben örökségvédelmi engedélyezési eljárás jelenleg zajlik.

"Hiszünk abban, hogy a műemléki védelem alatt álló épület visszanyerheti egykori dicsőségét, melyet a mai kor igényeinek megfelelő bővítés még inkább kiemel majd.” - vallják a BORD Építész Stúdió tervezői.

Viták a projektről

Hangos viták zajlanak a közösségi oldalakon egy újabb budapesti ingatlanfejlesztés kapcsán, például az Örökségfigyelő oldalán. Röviden úgy foglalhatjuk össze a történéseket, hogy az Unger-házat, melyet Ybl Miklós tervei alapján építettek fel XIX. század közepén, úgy újítanák fel, hogy egyúttal tetőterét is beépítik. Érdekes összefoglalás olvasható erről a PestBuda oldalon, Viczián Zsófia tollából. Végkövetkeztetése: "Úgy tűnik, a vállalkozó és a lakók is megpróbáltak becsületesen szembenézni azzal a kérdéssel, hogy mi az, ami változtatás nélkül megőrzendő érték ebben az épületben, és mi az, ami változtatható."


Projekt megnevezés: Unger-ház rekonstrukció és tetőtér kialakítás
Helyszín: Budapest V. ker. Múzeum krt. 7., Magyar utca 8-10.
Fejlesztő: Erste Hochbau Kft.
Generál tervező: Bord Építész Stúdió
www.bordstudio.hu, www.facebook.hu/bordstudio
Felelős tervező: Bordás Péter
Építész kollégák: Benke Róbert, Hindy Dorottya, Kiss Dalma, Mezey Tamás
Látványtervek: Ölbey ZoltánForrás: Bord Építész Stúdió
pestbuda.hu
24.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (3 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©