Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A hőszigetelés nem csak a centiméterekről szól!
MMA támogatási pályázat kiállításra, könyvre, alkotótáborra!
Fogadjunk, hogy ilyet még nem tervezett! Ritka pályázat.
Itt vannak az új hódmezővásárhelyi templom látványtervei
Virtuál és Valóság – Korszerű építészeti tervezés
Amikor a tanárok firkálják a padot – I. M. Marosi Bálint
Új év, új hőszigetelési követelmények
Hiánypótló konferencia és webinárium a tervezői művezetésről
Mit tesznek a debreceni építészhallgatók a pesti kirakatba?
Példaszerű ipari épületek az új Metszetben
Ajándék építészeknek – kis karácsonyi ötletbörze
Irodaházzá alakul a trafóház, amin Györgyi Dénes és Román Ernő összeveszett 80 éve
A Lechner Központ felmérte a tervpályázatokkal kapcsolatos igényeket


Bonyolultabb a jövő városa, mint elsőre tűnik
Csépé 2017. április 11.      
Closed Cavity Fassade - Alkossuk meg közösen a jövő városát címmel tartottak szimpóziumot Bécsben, az ArchiteckturZentrum Wien Podium termében múlt hétfőn. Néhány meglepő szempont került elő az osztrák, német, svájci szakértők előadásából.

Josef Weichenberger az 1962-1970 között épült bécsi magasháznak, a Philips Hausnak a felújítási munkáit mutatta be. A Wienerberg déli peremén magasodó, kifejezetten konstruktivista, a szerkezetet megmutató épületet Karl Schwanzer tervezte, egyes részei – például a homlokzata, lépcsőháza védett. Tavaly jelentették be, hogy az évek óta üresen álló épületben 135 luxusapartmant alakítanak ki. Különösen nehéz volt úgy megoldani ezt, hogy a feszítettbeton parapet-tartók képe kívülről ne változzon, azaz belülről kellett hőszigetelni (páraaktív anyagokkal), valamint a födémeket is alulról-felülről. A felújítás kapcsán készült videó (németül) itt látható:Franz Romero négy zürichi felújítást mutatott, valamennyi épületet a hetvenes évekből – és felmerült az emberben a szarkasztikus kérdés: nincs olyan ócska hetvenes évekbeli ház, aminek az épület karakterét megtartó felújítására ne vállalkoznának? Persze aztán kiderült a svájci építész előadásából, hogy volt épület, ahol csak a meglévő épület mérete szólt a megtartás mellett – ma már nem lehetne arra a telekre akkora épületet emelni… De a Wicona integrált árnyékolással ellátott, zárt kéthéjú nyílászáróival (a cég egyébként a napnak és a magyarok kiutazásának szponzora volt) egészen elegánssá váltak az eredetileg kissé problémás épületek.

Persze az épületek felújítása is jövőbe mutató dolog, de konkrétan a jövő városairól Werner Jager német professzor tartott előadást. Ennek legérdekesebb tanulsága talán az volt, hogy a jövő épületeinek sokkal inkább tekintettel kell lenniük egymásra, hiszen fényt, hőt sugároznak, reflektálnak a környezetükbe, visszaverik és adott esetben felerősítik a zajt, káros anyagot bocsátanak ki. A jövő azoké az épületeké, melyek árnyékolással, zöldtetővel és zöldhomlokzattal csökkentik a városi hőszigetek hatását (akár 4-5 fokkal), elnyelik felületükön a zajt (tömbbelsőkben akár 5 decibelt), NIR (közel-infravörös) sugárzáscsökkentéssel hűlnek, nem igényelnek légkondicionálást, sőt, fotokatalitikus felületükkel tisztítják a levegőt (nitrogénoxidokat vonva ki).
Érdekes apróság: tavaly év elején nyílt Stuttgartban a B10 Aktívház, az egyik első kísérleti épület, melyben többrétegű vákuum-üveges ablakokat használnak (a világ alighanem legnagyobb vákuumüveg gyára szállította, mely 2013 végén nyílt Kínában, évi közel egymillió négyzetméteres kapacitással).

Philips Haus fotója: Wikimedia Commons Von Buchhändler - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, Link

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©