Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Átadták az izraeli Rothschild-tornyot
Meghalt Hitler kedvenc építészének fia, aki maga is elismert építész volt
Rejtőzködő ház
Befejeződött a zugligeti Lóvasút állomásépület újjáépítése
Batay-Csorba építésziroda kézműves ikrei Torontóban
Ökocentrum és szálloda épül Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn
115 éve született Goldfinger Ernő
Léchomlokzat történelmi karakterrel
Két év múlva lesz kész a Dunakanyar Látogatóközpont
Bibircsók kupa 2017
Balhé a Boszorkányház miatt
Parazita építészet: stúdió a híd alatt
Ez nem játék, hanem Lego
Címkék: Füzéri vár, Népstadion, ICOMOS, Citrom-díj


Miért lett citromdíjas a Füzéri vár és a Népstadion elbontása?
sebesp 2017. április 24.      
A műemlékvédelmi "Citrom-díj"-at a leginkább elhibázott műemlék-helyreállításoknak ítéli oda az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének Magyar Nemzeti Bizottsága. Ezt az elismerést kapta meg a két projekt.

Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezetének (ICOMOS) Magyar Nemzeti Bizottsága 2006 óta minden évben kiosztja a Műemlékvédelmi "Citrom-díj"-at a leginkább elhibázott műemlék helyreállításoknak.

A Füzéri vár díjának indoklásában többek között azt írják, hogy annak kiépítése önmaga emlékművévé nemcsak örökségvédelmi szakmai körökben, de valószínűleg azon kívül is kellemetlen iskolapéldává vált. Ugyanis "a helyi érdekeket rövidtávon bizonyára szolgáló, és sunyin a műemlékvédelemre hivatkozó, ám annak elveit semmibe vevő átgondolatlan át- és kiépítés, turisztikainak mondott fejlesztésről van szó."

Emlékeztetnek, hogy a szakma arculcsapásaként hatott a hír, hogy ez a több éve tartó, a műemlék-helyreállítás nemzetközi elveinek és követelményeinek, valamint a hazai gyakorlatnak is fittyet hányó fejlesztési program építtetői kategóriában Pro Architectura elismerésben részesült. Mint írják, a díjat odaítélő indoklás jellemző mondata szerint "Az elkészült felújítás igazi turisztikai látványosság, egyben identitásunk és nemzeti közösségi tudatunk értékes és méltó bástyája."

Az ICOMOS szerint ugyanakkor itt elsősorban vélt analógiák alapján nem műemlék-helyreállítás történt, hanem egy új, 21. századi, historizáló vár felépítése. "Mindez ott, ahol az eredeti vár áll(ott). Ez azt jelenti, hogy eltűnt egy pótolhatatlan műemlékünk. Az új várpótlék eltüntette az egykorit. Az ablakok új keletű mérművei a Miskolc-avasi templom alapján készültek, az oltár a kisszebeni szárnyasoltár átalakított, rontott szerkesztésű, azaz hiteltelen másolata. Az új falfestés van, ahol Árva várának azt a díszítését másolja ide középkoriként, amelyet a 19. század második felében festett Maximillian Mann, müncheni festő. Így aztán az ő Árva várai dekorációjának a visszaidézni szándékozott magyar középkorba másolását az utánérzés utánérzésének minősíthetjük."

Az átvett részletek tehát sem eredetiek, sem hiteles másolatok. Ez lenne "identitásunk és nemzeti közösségi tudatunk értékes és méltó bástyája?" – teszik fel a kérdést.

Az ICOMOS hangsúlyozza, hogy addig nem várható a műemlékhelyreállítási szemlélet megújulása, amíg a történeti értékeket megsemmisítő, építészetileg megújító kiépítést állítják példának az alkotók elé. Füzér 21. századi rekonstrukciós hamisítványként újjáépített felső várának "Citrom-díj"-a az építészet és a műemlékvédelem közös felelősségére hívja fel figyelmet.

Az elbontott Népstadion "Citrom-díjá"-nak indoklása szerint ezzel tettel mind építészeti, építészettörténeti, mind pedig sporttörténeti szempontból egy legendás nemzeti helyszín tűnt el.

A Népstadion a több évtizedes erőfeszítések ellenére sem lett műemlék. Ily módon az új stadionépítés indulásakor még körültekintően kialakított fejlesztési elvek lépésről lépésre módosultak. Sajnálatos módon mindig az értékek megtarthatóságának a rovására. Így aztán még egy ilyen kiemelt program esetén is megtörténhetett, hogy az eredeti értékek tiszteletével induló fejlesztés során fokozatosan teljesen háttérbe szorul az értékszemlélet.

Hozzáteszik, azt csak remélni lehet, hogy a kései utódok nem követik a példát, és vigyáznak a most létesülő új Puskás Stadionra, mint – remélhetőleg – majdan a 21. századot képviselő kiemelkedő alkotásra.


Az ICOMOS rendezvényéről bővebben itt olvashat.
A fenti cikk forrása: hvg.hu

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


DENKMAL
Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©