Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Kiszivárogtak napjaink legnagyobb hatású építészének látványtervei
Ház, de nem annyira
Épül a Zaha Hadid tervezte városnegyed Pozsonyban
Luxushotel gabonasilóban
Lemerültek a telepek? Megérkezett az akkumulátor töltő – emberi felhasználásra
Szenzációs bejelentés: Nem lesz Közlekedési Múzeum a Városligetben
Egy lepukkant 60-as évekbeli lakótömb felújítása Mies van der Rohe díjat ért az idén
Bemutatták a Belváros új sportközpontjának látványterveit
Napelemes cserepet az autógyártótól?
Elkészült a Skypark irodaház, a Nokia új budapesti fejlesztőközpontja
A méret a lényeg? Magasabb felhőkarcolót szeretne a főépítész Lágymányosra
Végy 900 darab műanyag széket, és ...


Olcsó villa minimalista bunker-stílusban
sebesp 2017. május 14.      
Alacsony költségvetési kerettel vágott a portugál család házépítésbe, mindössze nyolcvanezret szántak az építkezésre, végül százezerből össze is jött.

Nehéz feladat elé állították José Carlos Nunes de Oliveira portugál építészt megrendelői, akik azt kérték tőle, tervezzen nekik olyan házat, ami 80.000 euróból megvalósítható. Egy kis számolgatás után José azt mondta, ez lehetetlen, de százezerből megoldható a feladat. (Az összeget nem javasoljuk átszámítani – a szerk.)

Az egyszerű kockaépület Matosinhosban, egy tengerparti városban található, közvetlenül Porto mellett. A telek, melyet a tervező szerint olyan, mint egy "pizza szelet", korábban fészkekkel és növényi kertekkel volt tele. A költségek csökkentése érdekében az épületszerkezetek felületkezelése a lehető legegyszerűbb. Kívül a falakat halványszürke vékony vakolattal látták el, míg belülről a beton maradt nyersen.

"Végiggondoltunk drágább lehetőségeket is" – magyarázta Nunes de Oliveira. "Mi inkább az épület energiahatékonyságába fektetünk be, nem pedig a befejező anyagokra" – folytatta. "Úgy képzeltem el a házat, mint egy minibunkert, a természetes betonfalat belülről, kívülről pedig hőszigetelő rendszert."

Az alaprajzot is a lehető legtisztábbá alakították, elkerülve, hogy a felesleges töréseket. A lépcsőház a kilencszer kilenc méteres alaprajz középpontjában helyezkedik el, így mindkét szinten térelválasztóként is szolgál. A földszinten elválasztja a nappali-étkezőt a konyhából, míg az emeleten elválasztja a szülői hálót a két kisebbtől.

Annak elkerülése érdekében, hogy a ház olcsónak hasson, az építész nagyméretű ablakokat tervezett, köztük egy sarokablakot, és egy kettős üvegajtót, amely a kerttel kapcsolja össze a lakóteret.

Forrás: www.dezeen.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 5 (6 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm

Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©