Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Szeneczey Balázs: az ingatlanfejlesztések értéke idén meghaladja a 2 milliárd eurót
FAKRO fusion – before & after – 10 000 euró összdíjazású nemzetközi építész pályázat
Megszületett az eredmény: a Nagy Csaba-Pólus Károly páros és Sajtos Gábor kapta Budapest Építészeti Nívódíját
Fókuszban a padló
Minden, egy tető alatt: Top Mountain Crosspoint
Megbízható tetőablakok és vasalatok széles kínálatával bővült a CPR.hu Adattár
Cégcsoportot vesz a Duna-Dráva Cement Kft.
Tér-alkotás
Befejeződött a küküllővári református templom teljes körű felújítása
Lakásépítések: kitart az emelkedő trend
Budapest Építészeti Nívódíja 2017
Elkészültek az isaszegi Klapka György általános iskola és alapfokú művészeti iskola épületeinek energetikai felújításai
A forma születése: első magyar dizájnkonferencia a debreceni Modemben
Címkék: Bramac, tetőcserép, tetőtér, felújítás, energiahatékony, Construma


Tetőtérben élni trendi
Mégis a tetőn spórolnának a legtöbben
droID 2017. május 19.      
Egyre többen alakítják át a tető alatti üres teret élhető lakrésszé, és ezzel párhuzamosan csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben, ahogy az a Bramac Kft. idei Construma szakvásáron végzett felméréséből kiderült.

Az idei Constuma szakvásáron végzett friss kutatás szerint az építkezők és felújítók 71 százalékának az egyik legfontosabb szempont építkezés vagy felújítás során a jó hőszigetelés kialakítása, viszont csak minden hatodik magánépíttető gondolkozik energiahatékony és korszerű tetőben. A tető szakszerű kialakításánál még a burkolást és villanyszerelést is fontosabbnak tartják, pedig az épületek energiavesztesége leginkább a tetőknél jelentkezik, nyáron pedig ez a tér melegszik fel a legkönnyebben, vagyis ha valóban jó hőszigetelést szeretnénk kialakítani meglévő vagy leendő otthonunkban, a tetőn sem lenne szabad spórolnunk.

Érdekes ellentmondás rajzolódott még ki a tetőtér beépítését illetően is: bár a trendek azt mutatják, hogy egyre többen alakítják át a tető alatti üres teret élhető tetőtérré, a megkérdezettek valamivel kevesebb mint harmadánál van csak beépítve a tetőtér, és mindössze a válaszadók negyede tervezi, hogy élettérré alakítja azt. A legtöbben ugyanis attól tartanak leginkább, hogy a tetőterek nyáron túl melegek, télen pedig túl hidegek lesznek. Nagyjából fele ennyien a rezsiköltség növekedésétől félnek, míg 13 százaléknak a ferde falak miatti kihasználatlan területek okoznának problémát a tetőtér kialakításakor. Viszont mivel egyre trendibb tetőtérben élni, ezért az építőipar már kínál olyan megoldásokat, amivel a fenti aggályok megszüntethetők.

Direkt erre a problémára reflektálva fejlesztette ki a Bramac a legújabb, Construma Nagydíjas tetőrendszerét, amely hatékonyságát 2017 januárjában tesztekkel bizonyították a németországi Heusenstammban. A °Cool SMART szakszerű átszellőzéssel akár 5 °C-os hőmérséklet-csökkenéssel enyhítheti a nyári hőséget a tetőtérben. A COMFORT csomag Bramac Tectura Thermo Protector vagy Bramac Római Thermo Protector hővisszaverő tetőcseréppel – amelyek háromszor nagyobb mértékben visszatükrözik az infravörös sugárzást, mint a hagyományos tetőcserép – 7°C-ra emeli a hőmérséklet csökkenést. A SMART és COMFORT csomag °Cool hőszigeteléssel kombinálva alkotja a °Cool PRÉMIUM csomagot, ugyanis a hővisszaverő tetőcserepek hatását nagy mértékben növeli a tetőrendszerek alkalmazása és a szakszerű beépítés. Ezzel a technológiával akár már több mint 11 °C-kal csökkenthető a tetőtér hőmérséklete a legnagyobb nyári kánikulában is. Ezzel a klímahasználatot 80%-kal, míg a téli fűtésszámlát 50%-kal csökkentheti, amely jelentős energia- és anyagi megtakarítást jelent télen nyáron egyaránt.

A °Cool PRÉMIUM másik nagy előnye, hogy a cserepek külső és belső hőmérsékletének csökkenésével a szoba hője is megváltozik, ráadásul a csúcshőmérséklet is 7 órával kitolódik. Ez azt jelenti, hogy míg a nyári hőségben 18.00-kor volt a legmelegebb a szobában, a °Cool Tetőrendszerrel ez hajnal 1 órára tolódott. Ekkor viszont már kint is sokkal hűvösebb a levegő, könnyebben hűl le a cserép is, szabályozva ezzel a benti hőmérsékletet. Mivel cserép kevesebb hőt tárol és sugároz vissza éjszaka a levegőbe, a város mikroklímájára is hatással van.

Ebben az is szerepet játszik, hogy a fent említett tetőcserepek betonból készülnek, amely anyag a stabilitáson, nagy teherbíráson és időtállóságon kívül rendkívül jól tartja a hőt, ráadásul gyártásuk energiahatékonyabb és 50%-kal kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint más fedőanyagoké. Ezekkel az építészeti megoldásokkal nem csak a háztartások tehetők energiahatékonyabbá – és pénztárcakímélőbbé – hanem a környezetre is komoly hatást gyakorolhatunk, pusztán egy jól megválasztott tetővel.

(x)

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©