Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Megszületett az eredmény: a Nagy Csaba-Pólus Károly páros és Sajtos Gábor kapta Budapest Építészeti Nívódíját
Fókuszban a padló
Minden, egy tető alatt: Top Mountain Crosspoint
Megbízható tetőablakok és vasalatok széles kínálatával bővült a CPR.hu Adattár
Cégcsoportot vesz a Duna-Dráva Cement Kft.
Tér-alkotás
Befejeződött a küküllővári református templom teljes körű felújítása
Lakásépítések: kitart az emelkedő trend
Budapest Építészeti Nívódíja 2017
Elkészültek az isaszegi Klapka György általános iskola és alapfokú művészeti iskola épületeinek energetikai felújításai
A forma születése: első magyar dizájnkonferencia a debreceni Modemben
Kós Károlynak és Bartha Miklósnak avattak szobrot a kolozsvári írisztelepi református templom kertjében
Megújul a Vakok Kertje a Városligetben
Címkék: óvoda, tetőablak, VELUX


Fény a tanulás szolgálatában
droID 2017. augusztus 29.      
Régóta tudjuk, hogy a napfény nagy szerepet játszik a tanulási képességek erősítésében. Számos iskola és óvoda esetén ma már külön figyelmet fordítanak ezért arra, hogy minden helyiségbe a lehető legtöbb természetes fény jusson – úgy is mondhatnánk, gyermekeink sikere az építészeti tervezéssel kezdődik.

A fénnyel elárasztott óvodák és iskolák növelik a tanulás hatékonyságát. A napfény pozitív hatással bír a gyermekek éberségére és koncentrációs készségére. Jó példa erre egy alsó-ausztriai Pleissingben található óvoda, amely számos fényforrással és rengeteg szabad térrel rendelkezik, ezeknek bevilágítását pedig a nagyméretű homlokzati nyílászárók mellett VELUX felülvilágítókkal oldották meg, hogy a kicsik számára mindenhol megfelelően világos legyen.

Az épületet úgy alakították ki, hogy abban minél több közös tér jöjjön létre, miközben alaprajzi megoldásai változatossá, izgalmassá teszik a helyiségeket. Építészeti kialakítását Christophe Oberstaller, a tervezőcsapat egyik tagja úgy fogalmazta: „Épületünk külső dizájnja afféle építőkockákon alapul”, a különféle méretű, egymásba illesztett táglatestek építészeti koncepciója lehetővé tette, hogy minden használati és átmeneti tér harmonikus arányokkal rendelkezzen, hiszen a nyugalmat adó térélmény a gyermekek szellemi fejlődésére nagyon pozitív hatással van.

Az egyszintes és akadálymentesített épület érdekessége, hogy favázas, könnyűszerkezetes falakkal rendelkezik, amellyel gazdaságosan tehették hőhídmentessé a kiváló hőszigeteléssel ellátott épületet – magyarázza Christophe Oberstaller, az Oberstaller mérnöki csapat tagja.

Mint sok épület esetében, ennél az óvodánál is a helyiségek mélységi bevilágítása jelentette a legnagyobb kihívást. „A két csoportszobát három vagy négy mennyezeti szögből világítottuk be, sőt a szoba mélye is felülről kap fényt” – mondta az építész. A változatos belső tereket a bonyolult alaprajz miatt nem lehetett csupán homlokzati nyílászárókkal bevilágítani, ezért a lapostetőn VELUX felülvilágítókat alkalmaztak, amelyek kiváló hőszigetelő és remek fényáteresztő képességeik miatt különösen alkalmasak arra, hogy segítségükkel az oktatási intézmények napfénnyel telítődjenek.

Belsőépítészeti megoldásai egyszerű formákra épülnek, a nyílászárók anyaga, a padlóburkolat és a bútorok egyaránt világos fából készültek, amit a falon és az egy-egy elemen megjelenő tompított alapszínek tesznek játékossá. A nyugalmat árasztó belső tér homlokzaton való megfeleltetését az alapvetően fehér, vakolt felületeket megbontó színes párkányzatok adják, amik egyben kiemelik az épület (néhol inverz) téglatestekből építkező alapformáit is – a színek használatával pedig az épület funkciójára is utalni tudtak. A homlokzat ritmikusságát erősíti a több helyen megjelenő, függőleges, néhol vízszintes lécekből képzett sötétebb burkolat, ami mélységet ad a külső formáknak. Ez a burkolat egyben visszautal a ház könnyű faszerkezetes falainak építéstechnikájára is.

Kivételesen fontos, hogy gyermekeink olyan épületeben tanulhassanak, ami a fizikai és mentális fejlődésükhöz szükséges napfény optimumának megtalálására törekszik. Az Oberstaller&Sammer építésziroda által, VELUX felülvilágítók segítségével megalkotott óvoda pedig éppen ebben kiemelkedő.

(x)

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 4 (2 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©