Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Itt vannak az új hódmezővásárhelyi templom látványtervei
Virtuál és Valóság – Korszerű építészeti tervezés
Amikor a tanárok firkálják a padot – I. M. Marosi Bálint
Új év, új hőszigetelési követelmények
Hiánypótló konferencia és webinárium a tervezői művezetésről
Mit tesznek a debreceni építészhallgatók a pesti kirakatba?
Példaszerű ipari épületek az új Metszetben
Ajándék építészeknek – kis karácsonyi ötletbörze
Irodaházzá alakul a trafóház, amin Györgyi Dénes és Román Ernő összeveszett 80 éve
A Lechner Központ felmérte a tervpályázatokkal kapcsolatos igényeket
Hajnóczi maradt az elnök - tisztújítás az országos kamarában
Mi minden van másképp a tűzvédelemben?
Agyonütötte a spanyol turistát a pilaszter fejezeti köve a firenzei Santa Crocében
Címkék: Ybl, SZIE-YMÉTK, Kiss Gyula, Markó Balázs, Horizont


Forradalmi változások az építészképzésben az Ybl-ön
Csépé 2017. szeptember 15.      
Teljesen új felfogásban, az építészeti tervezés vezérletével kapják az új évfolyamok a képzést a SZIE-YMÉTK osztott építészképzésében. Az új felfogású képzéshez egy új képzési helyet is kialakítottak az épület első emeletén.

A vidéki egyetemek osztatlan képzései eddig 4+1,5 (BSC+MSC); mostantól 3,5+2 éves rendszerben képzik az építészeket. Győrben, Debrecenben, Pécsett eddig is stúdió-jelleggel képezték az építészeket, most az Ybl-ön is ilyen, műterem jellegű képzés lesz, ráadásul forradalmian átalakul a képzés teljes felépítése.
A képzés tematikája "spirális jellegű" lesz – mondta el Markó Balázs DLA dékán honlapunknak. Azaz ahogy a tervezési, építészeti feladatokkal haladnak, úgy tanulják hozzá a szükséges tantárgyakat a matematikától az építészettörténetig. A képzés így gyakorlatiasabb lesz, és a csoportot kísérő öt mentortanárnak köszönhetően remélhetőleg a lemorzsolódás is csökken.
Az építész szaktárgy lesz a megrendelő – fejti ki a koncepciót Kiss Gyula DLA dékánhelyettes, a képzés vezetője – azaz mintegy "megrendeli" a szakoktatótól az egyes tantárgyakból az éppen szükséges oktatást. Tehát ha éppen lakóépületet terveznek, építészettörténetből a különböző korok lakóépületeit tanulják végig, a szükséges tartószerkezetet megtanulják méretezni, ehhez a szükséges matematikát, és így tovább.
Az új képzéshez új képzési hely készült, egy nagyobb tanuló-stúdió, egy kisebb csendes előadó, és egy társalgó, "lounge", ahol lazítani, élni tudnak a hallgatók, és ahová csak ők tudnak a mágneskártyával belépni. Mert a cél az is, hogy sokat legyenek bent az alma materben, amihez vonzó belső teret igyekeztek kialakítani. A terem átalakítását a Dienstmann Tamás vezette Horizont cég támogatta (a most húszéves cég a kanadából hazatelepült üzletember elsősorban acél könnyűszerkezetekkel foglalkozó vállalkozása).
Mint Dr. Tőzsér János elmondta, a támogató cég szerepe fontos, a "Horizont Mű-hely" egy lépés a lehetséges duális képzés felé.

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 8 (6 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eliasand 2017-09-20 19:34:56 #1

40 éve végeztem az akkori YMÉMF-en Budapesten. Hálás vagyok az intézménynek és kiváló tanáraimnak, azért mert nem akartak belőlem, belőlünk (minden áron) építészt nevelni. Bár a mai napig erős a kötődésem az építészethez, de szakmai pályámat az Ybl-n kapott kivitelezői (szerkezeti és technológiai) szemléletű tudás tette teljessé. Ebben az országban - hasonlóan, több más értelmiségi szakmához - évtizedek óta túltermelés van (középszerű) építészből, miközben az építéshez értő mérnökből (és technikusból) csak nagyon kevesen vannak. Ilyen mérnökökre, pedig nagy szüksége lenne az építőiparnak, az építőanyag gyártásnak és az építőanyag (szak)kereskedelemnek is. Kellenének kivitelező-, technológus-, szervező-, stb., stb. (szak)mérnökök. Az építészeti tervezésben kudarcokat megélt (csalódott) építészmérnökökből nem lesz jó építőmérnök. És azt sem hiszem , hogy a számítógép előtt feldolgozóként gürcölő építészmérnök elégedett lesz a hivatásával. Azaz a javaslatom: képezzenek kevesebb építészt, több (építő) mérnököt a szakmának!

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©