Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Elhunyt Zalaváry Lajos építőművész
Dübörgött az építőipar 2017-ben
Földre szállt fekete lyuk: itt a világ legsötétebb épülete
Elkészült a világ legmagasabb szállodája
Ahol zsarnokság van, ott... tegyetek valami jót, építészek!
Függönyöket behúzni, jönnek a városképvédő drónok!
Európa egyik legkorszerűbb néprajzi múzeuma épül Budapesten – videó
Francia szervezők tanulmányozzák a Duna Arénát
Komplex ösztöndíjprogramot indít szeptembertől a BME Építőmérnöki Kar
Új Duna-hidak sora jön hamarosan
David Adjaye Afroamerikai Történelmi Múzeuma lett a legjobb dizájn 2017-ben
Új épületbe költözik a Gyermekek Háza
Nem mindenki örül a Zaha Hadid Architects új ikertornyainak
Címkék: Egyesült Királyság, London, Coffey Architects


Rejtőzködő ház
sebesp 2017. szeptember 17.      
Csak egy beugró érzékelhető az iskolaudvaron a téglakerítésben, meg egy fekete cső mered az ég felé, rejtekhelyet adva egy kis családi háznak.

A Rejtőzködő Ház (Hidden House) egy új földszintes lakóház London Clerkenwell Green területének központjában. A ház az 1847-ben épült Clerkenwell-fogdához tartozó egykori börtönfal, másik oldalról egy ma irodaházként működő, Viktória korabeli iskola mellett található. Mindkettő műemléki védettséget élvez.

A ház helyét korábban a gondnok fészere foglalta el, magas fallal körbefogva, amelybe gondosan ágyazódik be az új lakóház, tisztelettudóan illeszkedve a szomszédság adta keretekbe a rendkívül érzékeny helyszínen.

Az ház belsejét a tölgyfa falburkolat definiálja, ezzel szinte már hotel jelleget kölcsönözve a lakásnak, amely felett egy lebegő, szükség szerint átlyukasztott tető helyezkedik el. A természetes fény leginkább innen érkezik a terekbe, hiszen a háznak mindössze két helyiségén található falfelületbe épített nyílászáró.

A kis otthon két hálószobát, két fürdőszobát és egy nappali / étkezős konyhát kínál saját kis privát külső térrel. A tetőn elhelyezett felülvilágítókon át az egykori iskolaépület tornyainak látványa adja az exkluzív kilátást, míg az kert felé nézőhomlokzat tolóajtói egy nagy, jól karbantartott közös kertre néznek.

A Rejtőzködő Ház összeköti a lakóit a tájjal és az éggel, és kölcsönveszi a szomszédos épületek nagyságát, hogy belső térben monumentalitást hozzon létre.

A Coffey Architects tervei alapján megvalósult épület kétségtelenül mértéktartó, a térbeli élmény a műemlék fal vastagságának rejtekében marad.

Képek: ©Sebes Péter

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 30 (17 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©