Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Megnyílt Fosterek látogatóközpontja az Apple Parkban
Louvre Abu Dhabi – nyolc év három percben
Beépülhet az ország legértékesebb telke
Megnyílt a Makovecz Központ és Archívum Budapesten
Kamukönyvekkel káprázatat az új kínai csodakönyvtár
Elvetélt halpiac-terv lett az év Jövőbeli Projektje a World Architecture Festival-on
Vályogház lett a világ legjobb épülete 2017-ben
Felhők között épül Empire City, Vietnam „városi esőerdeje”
A világ egyik legnevesebb múzeuma megvett egy darabot a brutalista ikonból
Náddal burkolt magyar épület is bekerült a World Architecture Festival rövidlistájára
Tizenöt éves a csütörtökön induló Héttorony Fesztivál
Indul a pécsi egyetem új legyező alakú épületének megvalósítása
A Városligeti fasorba költözik a Magyar Építészeti Múzeum
Címkék: Egyesült Királyság, St. Ives, Tate, múzeum, Jamie Forbert


Tate St. Ives: Galéria az óceánparti sziklákban
sebesp 2017. október 15.      
Átadták a londoni Tate múzeum galériájának bővítését St. Ives szigetén.

A tengerparti galéria bővítése mintegy 20 millió fontba került. A Jamie Forbert Architects tervezte új, 500 négyzetméteres kiállítótermet teljesen besüllyesztették a domboldalba. "A hatalmas, oszlopok nélküli teremben csodálatos lehetőségek nyílnak a performance művészet számára" idézte a The Art Newspaper művészeti hírportál Anne Barlow-t, az intézmény új művészeti vezetőjét, aki New Yorkból érkezett az angliai Cornwallba.

A gyönyörű cornwalli tengerparton található apró történelmi városmag érzékeny helyszín, ezért az új épületet mélyen a sziklákba vájták. Az óceánparti erős és természetes fényt a felülvilágítóknak köszönhetően felülről kapják a kiállítóterek. A külső megjelenés alkalmazkodik St. Ives hagyományos építészetéhez és a tengerpart természetes formáihoz, a nagyvonalú, fénnyel telt tér ugyanakkor meghazudtolja az épület kívülről érzékelhető méreteit.

Az új galéria egyetlen oszlopmentes, 500 m2-es tér, mely lehetőséget ad akár hat kisebb galéria többféle elrendezésére. Az új galéria azonos méretű az eredeti épület öt galériaterével. A tér részleteiben semleges, lehetővé téve a kortárs művészet változatos bemutatását.

Az építészeti nyelv visszafogottsága nemcsak a Tate igényeihez igazodik, hanem a vidéki, part menti környezetre is alapoz. A horgászkunyhók, melyeket St. Ives-be költöző művészek az 1940-es években birtokba vettek durva építmények voltak. Kőből épültek, látszó fagerendákból készült lapos tetővel. Ezeket betongerendákkal képezték le a galéria 16,5 méteres fesztávú termében. Fölöottük hat hatalmas felülvilágító helyezkedik el, amelyek a St. Ives égboltjának ugyanazon fényét szórják szét a kiállítótárben, amely száz évvel ezelőtt a művészeket odavonzotta. Az egész tetőszerkezet helyszíni vasbeton, folytatva St. Ives építészetének részletektől mentes, mégis érzékeny architektúráját.

Mark Osterfiled igazgató azzal számol, hogy az intézmény megerősíti helyét a nemzetközi művészeti térképen és évente 10,5 millió fonttal több bevételt jelent a sziget gazdaságának.

A szombati megnyitó Abigal Reynolds brit művész performance munkáját és Rebecca Warren szobrász 20 új és közelmúltban készült alkotását állította a középpontba. Az állandó kiállítást is kibővítették olyan 20. századi képzőművészek munkáival, akik a szigeten éltek és alkottak. E kiállításon láthatók Piet Mondrian és Mark Rothko alkotásai is.

Amikor a Tate St. Ives-i galériája 1993-ban megnyílt, évi 70 ezer látogatóval számoltak, ám hamarosan 250 ezren keresték fel évente.


Forrás: MTI / jamiefobertarchitects.com
Fotók: Hufton+Crow

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©