Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Elérte legmagasabb pontját az új nyíregyházi ökoszálló
Az Amazon formabontó új irodaháza Seattle belvárosában
Kárpát-medencei Borközpont épül Budafokon
70 év után régi pompájában a Román Csarnok
Egy Zsolnay- és egy Herendi-díszkút néz szembe egymással az új József nádor téren
Az Év Irodája 2017 Verseny díjazottjait ünnepeltük
2018-ban átadásra kerülő extravagáns épületek a nagyvilágból
Európai színvonalú táncművészeti oktatási központot adtak át az Amerikai úton
A Futureal három projektje a Well minősítési rendszernek megfelelő első európai példák
250 m magasan fekvő gigantikus üvegház landol 3 torony tetején Kínában
Épületeink értékmegőrzése nyomában
Az egykori remízben talált menő új irodára az ACG reklámügynökség
A hamburgi AIT Award 2018 díj finalistái között a 3h és a Váncza Művek
Címkék: Snøhetta, Norvégia, tenger, étterem


Vízbe merült étterem
Tervezők: Craig Dykers és Kjetil Trædal Thorsen (Snøhetta építészei)
Java 2017. október 25.      
Az oslói és New York-i székhelyű Snøhetta építésziroda "Európa első, részben víz alatti éttermét tervezte meg a norvég tengerpartra. Az épület egy robusztus betondoboz, amelynek egyik vége a partba kapaszkodik, míg a másik fele a tengerbe merül.

A tenger felé terjeszkedő étterem rendeltetésszerűen 100 fő vendég ellátására alkalmas, de multifunkcionalitásának köszönhetően tengeri kutatóközpontként is üzemel majd, sőt akár mesterséges zátonyként is funkcionálhat. "Az étterem több mint akvárium, az épületszerkezet valójában a tengeri környezet részévé válik és közvetlenül a tengerfenéken nyugszik, öt méterrel a vízfelszín alatt. Mint egy süllyesztett periszkóp, az étterem masszív akrilablakai a tengerfenékre néznek, ahol a változó évszakok és az ezek szerint módosuló időjárási viszonyok is megfigyelhetők a víz alatt" mondta a Snøhetta.
A pontos helyszín Båly község közelében található, Norvégia Lindesnes régiójában.
Az épület betonfalai egy méter vastagságuak, melyek ellenállnak a szokatlan és szeszélyes környezeti hatásoknak. Ez a betonfelület dúrva textúrájú lesz, hogy a kagylók könnyebben megtapadjanak rajta. Ahogy idővel a puhatestűek közössége egyre növekszik, az elsüllyedt monolit szerkezet zátonnyá alakul. A tengerészeti kutatóközpont munkatársai itt természetes körülmények között tanulmányozhatják majd a halak viselkedését. Különösen arra az etológiai kérdésre keresik majd a választ, hogy lehetséges-e a vadon élő halak betanítása hangjelzésekkel, valamint hogy a halak eltérő módon viselkednek-e különböző évszakokban.



Bejutni az étterembe egy tekintélyes tölgyfa kapun lehet. Az étterem designját a kék és zöld árnyalatai uralják, visszatükrözve a tengerfenék, a hínár és a mély tenger egyedi színárnyalatait. A szinten lesz egy pezsgő mulató is. A nagy méretű, 11 méter széles panorámaablak a tér teljes végfalát borítva páratlan élményt nyújt majd a kíváncsiskodó vendégeknek.


Forrás: Dezeen.com<

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 6 (6 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©