Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Zaha Hadid irodája robotok bevonásával épít iskolát
Lehet egy kicsit hosszabb – a kisföldalatti?
A felhővasaló, avagy James Bond dácsája Zaha Hadid módra – videó
Egymilliárdért tervezheti át a Déli pályaudvar területét az M-Teampannon
Becsúszó szerelés
Hamarosan földre száll a Föld Londonban
Szeptemberben nyílik meg a felújított Hagyományok Háza
Lengyel Történelmi Múzeum épül Varsóban
Sárospatakon is felújítják a Makovecz-épületeket
Közel ötmilliárdért tervezik a Budapesti Atlétikai Stadiont – sok ez vagy kevés?
Kunyhónál több, háznál kevesebb
Heteken belül megnyílik a Liget Budapest Projekt kutyás élményparkja
Rá sem lehet majd ismerni a debreceni strandra
Címkék: Budapest, Mol Campus, BudaPart, Foster + Partners


Tudta? Hamarosan felhőkarcoló-stop lesz Budapesten!
sebesp 2017. december 15.      
Minden korábbi rekordot megdöntve 144 felhőkarcoló épült 2017-ben, de ennek most vége, ugyanis Budapesten 65 méter magas lehet a legmagasabb épület a jövőben – jelentette be az ügyben illetékes Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 106. Kormányinfón.

A Magas Épületek és Városi Lakóhelyek Bizottsága – Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) – éves jelentéséből kiderül, hogy a 144 szuper-magas (200 méteres vagy annál magasabb) felhőkarcoló építését fejezték be 2017-ben, 23 különböző országban. Jövőre ez a szám 160 is lehet, de nekünk nem kell e káros, nemzetközi szintre lépett szenvedély begyűrűzésétől tartanunk.

Egy már a parlament előtt fekvő törvényjavaslat értelmében a kormány megtiltaná, hogy Budapesten 65 méternél magasabb ingatlan épüljön. Ezt Lázár János csütörtökön meg is erősítette, ami azt bizonyítja, hogy ez nemcsak egy ötlet, hanem konkrét kormányzati terv.

Nem teljesen világos, hogy milyen fejlesztéseket akar a kormány korlátozni a törvénymódosítással, miszerint 65 méternél magasabb épületet ne épülhessen Budapesten, arra csak ötletelni lehet. Ennél magasabb épület tervéről szóló elképzelést csak igen kevesen mutattak be ugyanis mostanában Budapesten, ez persze nem zárja ki, hogy sokan mások dédelgetnek ilyen terveket Budapesten.

Az egyik már napvilágot látott terv a Mol Campus a Kopaszi-gátnál, a BudaPart városközpont projekt keretében. A cég a brit Foster + Partners iroda tervei alapján készülő 120 méter magas törpe felhőkarcolóba költözne itt 2021-re. A HB Reavis Árpád hídnál épülő Agora projektje is tartalmaz 65 méternél magasabb épületeket a távolabbi ütemekben, legutóbb pedig az MNB alapítványok vagyonkezelőjének álmairól számoltunk be

A 200 méteres nemzetközi limit felét éppen csak túllépő Mol álláspontja az ügyben a következő: "A Kopaszi-gát mellé tervezett Mol-székház területe a hatályos jogszabályok és törvényi előírás szerint megfelel az érvényes fővárosi és kerületi szabályozásnak. A Mol minden esetben, így ezúttal is a szabályok szerint jár el. A Mol tulajdonában álló telken épülő irodaház tervezési és építési munkálatai az eredeti ütemterv szerint haladnak, így az új székház előreláthatólag 2021-re elkészül."

Forrás: www.portfolio.hu
www.dezeen.com

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 7 (5 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©