Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
A homlokzat háromszínű játéka
Szőlőhegyek arany csillogásban
Visszafogottan elegáns nagylapos homlokzatburkolat családi házon
„…a kultúrák békés egymás mellettisége és kölcsönös tiszteletben tartása …”
Újra itt az Építési Piaci Prognózis
Nagytáblás szálcement lapokból nyitott fugás kialakítás
Mobilgáttal az árvíz ellen
Tanyasi ház újragondolva
Fa-alu homlokzati nyílászárókkal új utakon a tavalyi sikeres év után a FAKRO
Képletszerű és mértéktartó homlokzatképzés
Virtuóz Prefa alkalmazás az irodaházon
Új CREATON beton tetőfedő család
Címkék: equitone, szálcement, homlokzatburkolat, homlokzat, burkolat, középület, cedral, cedral click, kiselemes


Természetes homlokzatburkolatok középületeken
Nagytáblás EQUITONE homlokzati lapok
Rajki Diána 2017. december 18.      
Az anyagi források általában nem állnak korlátlanul rendelkezésre, ha középület felújításáról van szó, éppen ezért örömteli, hogy az egyre-másra megjelenő toronydaruk jelezte új építések mellett országszerte számos középület modern funkciókhoz való igazításának lehetünk tanúi.

Mindez pedig nem ritkán a gyakorlatilag karbantartásmentes EQUITONE szálcement burkolatok felhasználásával történik. Nézzünk erre néhány nemrégiben megvalósult, illetve egy tervezett felújítás példáját!

Legyen szó akár új építésről, tervről vagy felújításról a következőkben bemutatott beruházásoknak egy közös jellemzője biztosan van: a tervezők az EQUITONE homlokzatburkolattal készülő szerelt átszellőztetett szerkezet mellett döntöttek. Ennek oka nem csupán az elegancia, természetesség és tartósság hármasa: a nagytáblás burkolatokkal készült középületek modernek és visszafogottan elegánsak, de energetikailag is előnyös műszaki megoldást kínálnak.

Megújuló nővérszálló
A zalaegerszegi nővérszálló sok szempontból számított elavultnak: rossz állapota mellett energiahatékonysági szempontból is felújításra szorult. A zártsorú beépítésű, 1976-ban épült négyszintes épület felújítását végző Építész Manufaktúra csapata, Soós Szabolcs Attila vezetésével az épület homlokzatára kiselemes, fahatású CEDRAL CLICK homlokzatburkoló anyagot tervezett, amelyhez 2018 januárjától az EQUITONE üzletág szakemberei adják a műszaki támogatást. A termék hosszú élettartamú, könnyen szerelhető és gyakorlatilag nem igényel utólagos karbantartást. A döntés mégsem csak ezek a tényezők határozták meg: az átalakítás az eredeti tömegalakítást, és építészeti szándékot úgy őrzi meg, hogy egy modern megjelenésű, a főutcához méltó színvonalú épületet hoz létre. A CEDRAL homlokzati lapok egyesítik a homlokzatburkolatok állandó szépségét az építészet igényelt kreativitással és kiváló minőségű szálcementből készülnek.

A funkció és esztétika fontossága: egy piac felújítási terve
A Békásmegyerben található, közkedvelt Heltai Jenő téri piac felújítása a 3400 m²-es vásárcsarnokot körülvevő rossz állapotban lévő vállalkozói piac lebontásával kezdődött. Helyére Peschka Alfréd vezette csapat tervei szerint egy 2200 m²-es közösségi városi piactér épült. A beruházás része volt egy 5700 m²-es félig a földbe süllyesztett mélygarázs, amelyben kb. 200 parkolóhely kapott helyet. Az Óbuda Építész Stúdió terveiben szereplő, karakteres középület egységes megjelenését a funkciókat összekötő homlokzati árkádsor, illetve anyaghasználat alapozza meg. A tervekben az épület tömegformálásánál elválik az épület külső váza, amely a pavilonok, vásárcsarnok kubusait fedi. A nagyobb főtömegű vásárcsarnok, valamint a hozzá kapcsolódó pavilonos rendszerű épülettömegek tetőrendszerükkel lehatárolnák a több funkciós, burkolt piacteret. Anyaghasználatban a pavilonos felépítmények, valamint a külső váz elkülönülnek, a váz látszóbeton minőségű világos betonfelület, a pavilonok anyaga szerelt jellegű üvegezett portálfelület, valamint nagy elemes, terrakotta színű EQUITONE [natura pro] szálcement burkolat. Az EQUITONE [natura pro] enyhén selyemfényű, matt, felülete esztétikus megjelenést kínál. Az anyag tartósságát anti-graffiti védőrétege is fokozza, a rendszer gyors szerelhetőséget biztosít.

Szigetszentmiklós új igazgatási központja
A város szintén megújulás előtt álló, fontos közlekedési csomópontjának közelében áll, a megújult szigetszentmiklósi igazgatási központ. A közbeszerzéses pályázaton meghirdetett tervezési program szerint a feladat a meglévő épület teljes belső és külső felújítása volt. A Pest Megyei Kormányhivatal, mint megbízó részéről alapvető elvárás volt, hogy külön bejáratot kapjanak az egyes egységek, illetve, hogy a már meglévő épület akadálymentes legyen. A Peschka Alfréd által vezetett Óbuda Építész Stúdió az épület homlokzata elé tervezett főbejárati „stég” elemmel oldotta meg ezt a kettős célt. A tervezői elképzelés szerint ez a letisztult formavilágú fedett közlekedő rendszer az épület középületi jellegét, a magasabb fizikai és esztétikai elvárásoknak eleget tevő anyaghasználatával és egységességével teremtve jelképezi. Az épület homlokzatára teljes keresztmetszetében színezett, fehér EQUITONE [tectiva] került. Az anyag felületén finom metszésű szálaival tapintható a szálcement felület. A tervező elmondása szerint az anyagválasztást a természetesség, a tartósság és az az elegancia hármasa határozta meg.

www.equitone.hu

(x)

 

 
Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
Eddig még nem érkezett hozzászólás.
OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©