Bejelentkezés: Regisztráció Elfelejtett jelszó
A szerző legújabb cikkei:
Felavatták a Dunántúl legmagasabb kilátótornyát Nagykanizsán
Felavatták a Bence-hegyi kilátót Velencén.
Ez a színház csak egy csokornyakkendő
Év háza pályázat 2018: Új kategória – középülettel is lehet pályázni
Hatszintes fürdőpalota lesz az idei strandszezon legnagyobb dobása
Toronyórát lánccal? Nem, hotelt, tetején kiskastéllyal!
Öt nő vádolta meg zaklatással a 83 éves sztárépítészt
Tervpályázatot írnak ki a budai szuperkórház tervezésére
Klímapajzzsal védekezik Dánia legenergiahatékonyabb laborépülete
A végsőkig tökéletes új Apple központ össze-vissza töri az alkalmazottakat
Egy hónapon át lehet pályázni a népi építészeti értékek megőrzésére
Ha jobb ötlet nincs, csavarjunk rajta egyet!
Legendás indiai építész kapta idén a szakma "Nobel-díját", a Pritzkert
Címkék: Budapest, Nemzetgazdasági Minisztérium


Indul a pályázat a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő székhelyének tervezésére
sebesp 2018. január 3.      
Modern, felső kategóriás irodaházzá kell átalakítani a Budai Várban, a Szentháromság téren lévő egykori pénzügyminisztériumi épületet, ennek a megtervezésére írt ki közbeszerzést az NGM-TÉR6 Beruházásszervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás értelmében a szóban forgó várbeli épület a jelenleg az V. kerület, József Nádor téren működő Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) elhelyezésére szolgál majd. A minisztérium költözésének előkészítésére és tervezési munkáira tavaly másfél milliárd forintot már elkülönített a kormány.

A telket a Budai Várban a Szentháromság tér, a Hess András tér, a Fortuna köz és az Országház utca határolja. Az épület eredetileg Fellner Sándor építész XX. század eleji tervei alapján, a késő gótika jegyeit viselő neogót stílusban épült a szomszédos Mátyás-templomhoz hasonlóan és hasonló méretben. A második világháborúban megsérült, ezt követően azonban egy egyszerűbb, visszabontott homlokzatú épületet építettek újjá. A kormány most "eredeti állapotnak megfelelő helyreállítást" tervez.

Az eredeti állapot visszaállítása a cél kívülről, míg belül A-kategóriás irodává kell átalakítani, reprezentatív terekkel, konferenciateremmel, tárgyalókkal, a dolgozók befogadásához szükséges mennyiségű és minőségű irodai terekkel, könyvtárral, irattárral, és kiszolgáló helyiségekkel. Ez utóbbiak a teakonyhákat, a mosdókat a büféket és a parkolót fedik.

A tervezésre két évet ad a felhívás. Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben engedélyezési és kivitelezési tervdokumentáció készítését is tartalmazó generáltervezési feladatokból  összesen legalább nettó 500 millió forint árbevétele származott. Az ajánlatok benyújtási időpontja február elseje. Az értékelésnél a minőség 85, míg az ár 50 súlyszámot ér.

Tavaly három tételben, csaknem 20 milliárd forintot irányzott elő a kormány a Varga Mihály miniszter által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium budai Várnegyedben történő elhelyezésére.

Fellner Sándor 1899-ben kapott megbízást az építésre, ami 1904-ben készült el. Óriási korabeli sajtóvisszhangja volt az építkezésnek. Egyrészt azért, mert a megbízást pályáztatás nélkül adták (nocsak, már akkor is!), másrészt mert az építész az akkor már létező új technikákat (vasbeton, acélszerkezet) próbálta összehozni a szemben lévő Mátyás templomhoz illő neogótikus köntössel. Aztán volt, akinek tetszett és volt, akinek nem. A II. világháborúban súlyosan sérült, és az 1948-ban megkezdett helyreállítás erősen leegyszerűsítő formát eredményezett. Ezután rengetegféle intézmény (főleg oktatási) honolt itt. 1962-76 között a Műszaki Egyetem legendás, pezsgő kulturális élettel színezett kollégiuma volt itt, ahol 1968-81 között létezett a Várklub (az Illés, Omega, Echo, Nautilus és egyéb együttesek csodálatos fellépéseivel).

Forrás: Napi.hu
 

Üzenet a szerzőnek Cikk küldése Nyomtatás Vissza a lap tetejére
Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:     
Hozzászólások: (Csak teljes jogú tagok szólhatnak hozzá a cikkekhez!)
tehtube 2018-01-10 15:12:03 #1

Félreérthető az ismertetés. Nemcsak kívülről lesz eredeti állapotra helyreállítva hanem a belső reprezentatív terei is.

OK


Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik

Médiaajánlat | Impresszum   TervLap ©