sebesp | 2018. január 19.
     
Betoncsövekből tervezett mikrolakásokkal könnyítenének Hongkong lakhatási válságán.

A hongkongi James Law Cybertecture stúdió kidolgozott egy alacsony költségű prototípust, melynek lényege, hogy egymásra rakható betoncsövekből alakítanának ki mikrolakásokat, amelyek a városi épületek közötti foghíjakat tölthetnek ki.

Az úgynevezett OPod Tube Housing projekt kiagyalói szerint a 2,5 méter széles beton csatornaelemekből átalakított 9,29 négyzetméteres otthonok jelenthetnék a megoldást az ázsiai metropolisz lakásproblémaira. James Law, a stúdió alapítója, úgy véli, hogy ezek a csőstruktúrák egymásra rakva megteremtik a megfizethető otthonokat a fiatalok számára a Hongkong városközpontjában lévő üres telkeken.

Azt mondta, hogy a lakók boldogan élhetnek a csövekben egy-két évig. Úgy véli, hogy "olyan fiataloknak lenne nagy segítség, akik nem engedhetnek meg maguknak a saját lakást".

Bar az OPod projekt jelenleg még csak koncepció, az építész egy prototípust mar felépített, hogy megmutassa, hogyan nézhet ki egy tipikus otthon. Az íves betonfalakon belül az otthonban nappali, főzési és fürdési lehetőség is rendelkezésre áll. A teljesen üvegezett elülső panel egyszerre ajtó és ablak.

Az alkotók szerint a mikrolakások gyártási költsége körülbelül 11 ezer angol font lenne, és havonta kevesebb, mint 300 fontért lennének bérelhetőek. Az egy hálószobás apartman átlagos bérleti díja Hongkong központjában jelenleg 1500 font fölött van.

Forrás: www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei:
Két hasáb az erdő mélyén
Zaha Hadid irodája robotok bevonásával épít iskolát
Lehet egy kicsit hosszabb – a kisföldalatti?
A felhővasaló, avagy James Bond dácsája Zaha Hadid módra – videó
Egymilliárdért tervezheti át a Déli pályaudvar területét az M-Teampannon
Becsúszó szerelés
Hamarosan földre száll a Föld Londonban
Szeptemberben nyílik meg a felújított Hagyományok Háza
Lengyel Történelmi Múzeum épül Varsóban
Sárospatakon is felújítják a Makovecz-épületeket
Közel ötmilliárdért tervezik a Budapesti Atlétikai Stadiont – sok ez vagy kevés?
Kunyhónál több, háznál kevesebb
Heteken belül megnyílik a Liget Budapest Projekt kutyás élményparkjaKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 1 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás


Konferencianaptár

Építési megoldások

Velux
Austrotherm
Austrotherm
Archmaaik