épületek tervek fenntartható építészet Safdie Architects Kína Sky Conservatory Raffles City

250 m magasan fekvő gigantikus üvegház landol 3 torony tetején Kínában

A fenntarthatóság ikonja Kínában


Java | 2018. január 30.
     
A Sky Conservatory a Safdie Architects tervezte Raffles City világon egyedülálló, új színfoltja. Az építés helyszíne Csungking városában, két folyó találkozásánál található. Látványos eleme a tornyok tetején elnyúló 280 méter hosszú zárt üveghíd.

A beruházás során elkészül egy pódiumépület, amely 200 000 m2-nyi kiskereskedelmi területet foglal magában. Mi ezt a gigantikus nagyságrendet el sem tudjuk képzelni illetve, ha belegondolunk, néhány hazai adat birtokában talán már felmérhetjük a méreteket. Három Aréna Plazát kellene egybegyúrni ahhoz, hogy ezt a kínai épületet megkapjuk. Az ingatlanegyüttes olyan formát ölt, mintha egy vízen úszó békés vitorlást jelenítene meg, így valójában egy ázsiai hajó modern ábrázolásának is tekinthetjük. A pódiumépületben nem csak pláza nyílik, hanem mindjárt ide integrálnak egy metró-, busz- és komppályaudvart is. A közpark és a pódiumház fölött kialakítandó privát kertek pedig valódi zöldet csempésznek a kompozícióba, ami a fenntarthatóság egyik alapkritériuma.

A négyszintes pláza mellett a tornyokban lakó-, iroda- és hotelfunkció kap helyet. A projekt hangsúlyozottan a fenntartható nagyvárosi élet új modelljét kínálja igényes közösségi zónákkal, szolgáltatásokkal, valamint világos, zöld és nyitott terekkel. 2017 decemberében egy rendkívül látványos kivitelezési fázishoz érkeztek az építők, hiszen odafent a magasban a helyére emelték a 280 méter hosszú ún. Sky Conservatory egyik elemét, amely egy gigantikus hídstruktúraként négy toronyházat fog összekötni. A földtől mintegy 250 méter magasban függesztették fel az egyes tornyokra. A gigantikus üvegházat különleges mérnöki munka eredményeképp sikerült a helyére emelni, hiszen az épületrész 10 000 m2-es területtel rendelkezik.

Ebben a hosszan elnyúló üvegházban vagy télikertben egy kilátó, egy medence, egy sétatér és éttermek kapnak helyet, felejthetetlen kilátást kínálva a város különböző pontjaira, de ezzel a páratlan megoldással a négy különálló épületet is összekötötték.  A Safdie Architects közzétett egy videót, amelyben a hatalmas ingatlanfejlesztés kivitelezési folyamatát dokumentálták Délnyugat-Kínában. A 280 m hosszú fedett híd egyik elemét emelték a magasba.


Forrás: Realista.hu
Fotók: Safdiearchitects.com

A szerző legújabb cikkei:
A gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontja is Európa legjobb múzeumai között szerepel 2018-ban!
Kaposvár intermodális csomópontot épít
A Foster + Partners aktívan részt vesz a futurisztikus Hyperloop rendszer megvalósításában
Bepillantunk a BudaPart építkezésébe a Kopaszi-gátnál
Az ajantai barlangkolostorok rejtélyes élete
A katari Nemzeti Múzeum egy gigantikus sivatagi rózsa
A 3h építésziroda a „Kreatív energiák a börtönben” című nemzetközi meghívásos tervpályázat 3. díjazottja
A Deloitte holland központja a világ legokosabb és legzöldebb irodaháza
A Nokia Skypark a második legjobb a világ irodafejlesztései között 2018-ban (FIABCI)
Az eVolo „Felhőkarcolók Versenye 2018” győztese az origami elve szerint épülő Skyshelter.zip
A sport és a kultúra egyetlen multifunkcionális sportcsarnokon osztozik Sárváron
Tokió közepén a Tree-ness House mini botanikuskertjei javítják a levegő minőségét
Az Aréna Business Campus grandiózus irodaparkja startol a Hungária körútonKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 0 (2 szavazatból)